SAD: Kriminal koči borbu protiv terorizma na Kosovu

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Kriminal koči borbu protiv terorizma na Kosovu

Slabo kontrolisane granice na Kosovu, koje se koriste za trgovinu narkoticima, oružjem i ljudima kočile su borbu protiv terorizma, navodi Stejt department. Etničke podele, neslaganje političara i mešanje politike u sudstvo učinile Bosnu i Hercegovinu ranjivom. Albanija pohvaljena.

Američki Stejt department upozorio je da slabo kontrolisane granice Kosova pogoduju aktivnostima kriminalnih grupa koje se bave trgovinom ljudi, droge i oružja, ali i da fantomska Albanska nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << armija "nastavlja da širi strah među građanima Kosova".

Broj ubijenih u terorističkim napadima u svetu prošle godine iznosio je 15.765 osoba, što je znatno manje negop godinu dana ranije, kada je ubijeno 22.508 ljudi. Broj napada je sa 14.506 u 2007. godini, pao na 11.770.

U Pakistanu je broj napada sa 890 u 2007. godini, skočio na 1.839, uz povećanje broja žrtava sa 1.340 na 2.293.

I u Avganistanu je zabeležen rast broja terorističkih napada. Prema podacima Stejt departmenta, u toj državi je prošle godine registrovano 1.220 napada, odnosno 75 više nego godinu dana ranije. Broj ubijenih u prošlogidišnjim napadima procenjen je na 1.989.

U 2008. se pogoršalo stanje u Somaliji, a militantna islamistička organizacija Al Šabab nastavlja nastavila je da pruža utočište pripadnicima Al Kaide optuženim za terorističke napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

"Jedan incident za koji se sumnjalo da ima veze sa terorizmom, desio se 14 novembra 2008. godine, kada je aktivirana eksplozivna naprava u dvorištu Međunarodne civilne misije u Prištini. Tom prilikom nije bilo povređenih, a policija nije pronašla odgovorne", navodi se u sinoć objavljenom izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma.

"Šverceri koriste to što mnogi putevi koji vode na Kosovo imaju slabu graničnu kontrolu. Takođe, slabo plaćeni carinski službenici podložni su korupciji", navodi se u saopštenju.

Albanska nacionalna armija, koju je UNMIK 2003. godine proglasio za terorističku organizaciju, "nastavila je da širi strah među građanima Kosova" . Spominje se incident iz januara prošle godine, kada su trojica pripadnika te organizacije uhapšena zbog pucanja na pripadnika Kosovske policije.

U Vučitrnu je 17. septembra 2008. godine zaustavljen autobus sa radnicima elektrane. Naoružani pripadnici Albanske nacionalne armije su nakon ispitivanja pustili sve radnike, a niko nije uhapšen posle istrage ovog slučaja.

Političari u BiH smetnja u borbi protiv terorizma

Uprkos etničoj polarizaciji i neslaganju političkih lidera koji narušavaju funkcionisanje BiH, među kojima se u saopštenju apostrofiraju predstavnici Republike Srpske, pravne službe u toj državi sarađivale su sa SAD u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

Ovi faktori, navodi Stejt department, uključujući i mešanje politike u sudstvo, doprineli su da BiH postane ranjiva i izložena potencijalnim terorističkim aktivnostima u Evropi.

Tema terorizma u BiH, uključujući terorističke pretnje i protivterorističke operacije i dalje se politizuju. Za posledicu, sposobnost Bosne za samostalne akcije na nivou države nije unapređena kao što se očekivalo, navodi Stejt department.

U saopštenju se pominje hapšenje grupe povezane sa islamskim ekstremistima, zbog posedovanja eksploziva i oružja. "Iz nepoznatih razloga, optužbe protiv njih su odbačene i pušteni su na slobodu. Istraga ovog slučaja je nastavljena".

Organizacija "Aktivna islamska omladina" doživela je podelu među svojim liderima i nije više registrovana kao organizacija u BiH. "Ipak, neki bivši članovi nastavili su da šire ekstremističke doktrine, kao i da održavaju veze sa ekstremistima u Zapadnoj Evropi i SAD".

Albanija pohvaljena

Albanija je pohvaljena u izveštaju za saradnju u borbi protiv terorizma. Posebno je naznačen doprinos njenih snaga u Avganistanu, kao i u zamrzavanju računa osoba povezanih sa pranjem novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti.

Tako je, u januaru 2008. godine otpočeo prvo suđenje u Albaniji u vezi sa finansiranjem terorističkih aktivnosti, koje je završeno zamrzavanjem imovine optuženog.

Uprkos progresu, efikasnost Albanije u borbi protiv finansiranja terorizma usporena je nedostacima u pravosudnom sistemu i manjkom sposobnosti da se slučajevi prate na odgovarajući način, navodi se u saopšenju američkog Stejt departmenta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Kosovu nedostaje granična kontrola"

Izvor: Blic, 01.Maj.2009

Borbu protiv terorizma na Kosovu kočile su "porozne granice", koje su pojedinci koji se bave trgovinom ljudima, drogom i oružjem lako prelazili, navodi se u delu izveštaja američkog Stejt departmenta o borbi protiv terorizma....."Šverceri koriste to što brojnim putevima koji vode na Kosovo nedostaje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.