SAD: Iran pokušao da zapleni dva tankera u Ormuskom prolazu

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 20:08

SAD: Iran pokušao da zapleni dva tankera u Ormuskom prolazu

Iran je danas pokušao da zapleni dva tankera za naftu u blizini strateškog Ormuskog moreuza, otvorivši vatru na jedan od njih, saopštila je američka mornarica.

Kako je navedeno, u oba slučaja brodovi iranske mornarice povukli su se nakon što je američka mornarica odgovorila, pa su oba komercijalna broda nastavila svoja putovanja.

"Iranska mornarica je pokušala da zapleni komercijalne tankere koji legalno prolaze kroz međunarodne vode. Američka mornarica je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah reagovala i to sprečila", izjavio je Tim Hokins, portparol američke Pete flote.

On je rekao da pucnjava koja je bila usmerena na drugi brod nije izazvala žrtve, niti veću štetu. Iran dosad nije komentisao taj incident. Kompanija "Ambrej" (Ambrey), lider u pomorskim uslugama, saopštila je da je plovilo na koje je pucano bio tanker pod zastavom Bahama, u vlasništvu Grčke, kojim upravljaju državljani SAD i koji je prevozio sirovu naftu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Singapur.

Rečeno je da se pucnjava dogodila 28 nautičkih milja severoistočno od Maskata, prestonice Omana. Američka mornarica podseća da je Iran zaplenio najmanje pet komercijalnih brodova u poslednje dve godine i da je uznemiravao nekoliko drugih.

Mnogi incidenti su se dogodili u Ormuskom moreuzu i oko njega, uskom ušću Persijskog zaliva kroz koje prolazi 20 odsto sve sirove nafte.

U aprilu su maskirani komandosi iranske mornarice izvršili napad helikopterom kako bi zaplenili naftni tanker za SAD u Omanskom zalivu, čiji je snimak emitovan na iranskoj državnoj televiziji. Iran je rekao da je tanker zaplenjen nakon što se sudario sa drugim iranskim brodom, ali nije pružio dokaze.

U prošlosti, Iran je plenio komercijalne brodove da bi ih koristio kao pregovarački instrument sa Zapadom.

Napetosti između SAD i Irana su u stalnom porastu otkako se administracija Donalda Trampa jednostrano povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i obnovila sankcije. Iran je odgovorio tako što je pojačao svoje nuklearne aktivnosti — za koje kaže da su čisto mirne — i takođe pruža naoružane bespilotne letelice Rusiji za njen rat protiv Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.