SABORNA CRKVA SVETE TROJICE U NEGOTINU: Svetinja izuzetne arhitektonske lepote

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SABORNA CRKVA SVETE TROJICE U NEGOTINU: Svetinja izuzetne arhitektonske lepote

Pedantni sveštenici i opštinski službenici su ostavili zapisano da je izgradnja koštala 978.172 poreska groša.

Negotin ima jedno od najsređenijih gradskih centara u tom delu Srbije. A u lepo uređenom gradskom središtu, koje je pretvoreno u pešačku zonu, arhitektonskom lepotom i simbolikom dominiraju spomenik Hajduk Veljku Petroviću i crkva posvećena Svetoj Trojici.

Prvu zidanu crkvu meštani Negotina su sagradili su 1803. godine i ona je posvećena rođenju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Presvete Bogorodice.

Kako se u drugoj polovini 19. veka Negotin počeo razvijati i poprimati obeležja prave evropske varošice počelo se razmišljati i o tome da bi priličilo da ona dobije i veću crkvu.

Najveći zagovornik te ideje bio je episkop Evgenije. On je 1968. pozvao građevinskog preduzimača Štajnehlera da počne sa izgradnjom svetinje. Međutim u to vreme postojala je inicijativa nekoliko lokalnih političkih prvaka da se nedaleko od Negotina, na Dunavu, sagradi nova varoš, što je za posledicu imalo i raspravu da li novu crkvu graditi u Negotinu ili u novoj varoši.

Pobedili su zagovornici stava da grad treba da ostane gde i jeste, pa je 8. maja 1892. započeta izgradnj crkve posvećene Svetoj Trojici.  Za taj posao angažovani su italijanski majstori a izgradnju je nadgledao pomenuti Štajnehler. Osnovni radovi su završeni 1874. godine, sledeće dve godine potrošene su na opremanje unutrašnjosti, da bi na Đurđevdan 1876. crkva bila osvećena.

Ili, po tadašnjoj vrednosti, oko 930.000 francuskih franaka.

Saborna crkva Svete trojice je jednobrodna građevina, izuzetnih arhitektonskih rešenja, sa visokim zvonikom koji i vek i po kasnije dominira centrom ovog lepog grada. Predstavlja mešavinu zakasnelog klasicizma i neorenesanse, što je svrstava među retke građevine takvog izgleda u Srbiji.

Skoro tri decenije nakon osvećenja, 1901. godine, urađeni su sadašnji ikonostas i živopis, a oni su delo akademskog slikara Stevana Todorovića i njegove supruge Poleksije. Jedino je svod živopisan kasnije i to je uradio Todorovićev učenik Milisav Marković.

Zbog jedinstvenosti prostora, njegove veličine i akustičnosti, crkva je idealna za održavanje koncerta duhovne muzike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.