S. Koreja: SAD povuku vojsku i okončaju rat na poluostrvu

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Koreja: SAD povuku vojsku i okončaju rat na poluostrvu

Ženeva -- Ako administracija novog predsednika SAD Donalda Trampa povuče trupe i opremu iz Južne, to bi moglo da vodi normalizaciji odnosa sa Severnom Korejom.

To je Rojtersu rekao severnokorejski ambasador pri UN So Se Pjong koji je dodao da će Pjongjang za sada nastaviti sa sprovodjenjem svoje politike "simultanog razvoja" i nuklearnog programa i privrede.

"To će biti nastavljeno", rekao je So tokom intervjua u diplomatskoj misiji Severne Koreje u Ženevi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kako kaže, povlačenje vojske SAD bi dovelo i do mirovnog sporazuma kojim bi zvanično bio završen rat (okončan primirjem 1953. godine) na poluostrvu.

Intervju Rojtersu je dat uporedo sa početkom "nezvaničnih i nefirmalnih diskusija" severnokorejskih zvaničnika sa američkim akademskim profesorima i bivšim zvaničnicima SAD u ovom švajcarskom gradu.

Agencija podseća da dve zemlje nisu vodile zvanični dijalog od 2011. kada je vlast u Severnoj Koreji preuzeo Kim Džong Un.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo šta je S. Koreja poručila Trampu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Nov.2016

Ako administracija novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa povuče trupe i opremu iz Južne Koreje i obezbedi mirovni sporazum kojim bi zvanično bio završen rat (okončan primirjem 1953. godine) na poluostrvu, to bi moglo da vodi normalizaciji odnosa sa Severnom Korejom...To je Rojtersu rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.