Ružić: Srbija će dobiti još 1.272 inspektora do 2021. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Srbija će dobiti još 1.272 inspektora do 2021. godine

Vlada Srbije usvojila je Trogodišnji akcioni plan za zapošljavanje inspektora i drugih službenika u republičkim inspekcijama, koji predviđa zapošljavanje ukupno 1.272 inspektora do kraja 2021. godine, saopštilo je danas to Ministarstvo.

Prema tom planu, kako se navodi, do kraja ove godine biće zaposleno 298 inspektora, u 2020. godini 504, a u 2021. godini 470 inspektora.

"Od kako sam se, kao ministar, susreo sa reformom inspekcija, shvatio sam njenu kompleksnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kao i značaj koji ona ima, kako za privrednike, tako i za naše građane", rekao je tim povodom Ružić.

Dodao je da inspekcije svojim ljudstvom i opremom ne mogu da isprate sve zahteve reforme i da mu je zbog toga drago što je i Vlada stala iza odluke da se inspekcije opreme i osnaže zarad boljeg privrednog ambijenta.

"Ovo je uspeh cele Vlade i partnera, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Američake agencije za međunarodni razvoj (USAID), Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i ambasada Norveške i Holandije", rekao je Ružić.

Vlada Srbije je u aprilu 2019. godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Nacionalnog programa za borbu protiv sive ekonomije za 2019. i 2020. godinu u okviru koga je i mera koja predviđa dostizanje neophodnih ljudskih i materijalnih kapaciteta inspekcija i uvođenje novih kriterijuma za vrednovanje rada inspektora.

Ružić je podsetio da je Vlada Srbije nedavno usvojila uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate.

Unapređenjem u zvanje samostalnog savetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora, prema njegovim rečima, iznosiće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali u prethodnom periodu.

Inspektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine uvećan je koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.

U novom informacionom sistemu e-Inspektor započelo je rad 36 inspekcija čime se, ujednačava njihov rad, navedeno je u saopštenju.

"Na ovaj način zaokružena je podrška inspektorima da mogu da adekvatno reaguju na bahat, nepropisan rad, a pruže savet i otvorenu ruku onima koji posluju u skladu sa propisima", rekao je Ružić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.