Izvor: Piplmetar.rs, 01.Avg.2023, 13:32

Ruski prevoznici dobijaju MS-21 po specijalnoj ceni: Subvencijama protiv međunarodnih sankcija

Ruski odgovor na najmodernije Airbus i Boeing aviona kapacita između 163 i 211 putnika

Ruski prevoznici koji planiraju da pojačaju flotu s avionima Irkut MS-21 moći će da računaju na nižu cenu, odnosno popust koji će subvencionisati država.
Ovo je otkrio direktor Ujedinjene avio-proizvodne korporacije (OAK) Jurij Sljusar. On je precizirao da je suštinska odluka doneta, dok se detalji dorađuju, prenosi Aviacionline.
“Proizvodnja aviona, ekonomski gledano, prevazilazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << mogućnosti avio-kompanija da ih kupe po ovim cenama. Zato je Ministarstvo industrije i trgovine Ruske Federacije pružilo podršku OAK-u, što omogućava da nadoknadimo razliku u ceni”, objasnio je Sljusar.
Šef državne korporacije Rostek, Sergej Čemezov, ranije je najavio da će cena MS-21 za Aeroflot i druge domaće kompanije biti niža od tržišne. Ova pogodnost, dakle, ne odnosi se na kupce iz inostranstva.
Shutterstock


Izvor novinske agencije TASS otkriva da će MS-21 koštati ruske prevoznike oko tri milijarde rubalja (37 miliona dolara). Slična Boeing ili Airbus letelica može da dostigne i dvostruko veću cenu.
MS-21 je avion srednjeg dometa, čiji je kapacitet između 163 i 211 putnika. Nova generacija ima veći raspon krila, a proizvodi se od kompozitnih materijala, što je danas nije neobično u ovom segmentu ali jeste za ruske proizvođače skonije tradicionalnim tehnologijama.
Uz to, proizvođač garantuje da će se motori Aviadvigatel PD-14 (domaće proizvodnje), koji pokreću letelicu, nadmetati u potrošnji goriva, nivou buke i emisiji štetnih gasova sa zapadnim agregatima u istoj kategoriji.
Početkom godine, najavljeno je da će serijska proizvodnja MS-21 započeti 2025. godine.
Do avgusta 2022, Irkut MS-21 je u velikoj meri postao nezavisan od zapadnih delova, koji su skoro potpuno nestali iz Rusije kao rezultat rata u Ukrajini, tačnije uvedenih sankcija.

Na kraju, zanimljivo je pomenuti i svojevrsnu “zavrzlamu” oko imena aviona.
Na Zapadu ga reklamiraju kao MC-21, a zapravo se zove MS-21 (Magistralьnый Samolёt 21. veka). Jednostavno je zaključiti da je “problem” u ćiriličnom slovu “S”.
(Aero.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.