Ruski demant

Izvor: B92, 10.Okt.2020, 18:52

Ruski demant

Toksične supstance iz grupe "novičok" razvijaju se u najmanje 20 zapadnih zemalja i trenutno imaju 140 verzija, a Rusija ga ne poseduje.

To je saopštilo danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je struktura i maseni spektar bojnog agensa "novičok" prvi put predstavljeni u spektralnoj bazi podataka Insituta američkih standarda, a da je Konvencija hemijskog oružja kasnije otkrila čitavu porodicu toksičnih hemikalija nastalu na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog jedinjenja.

"Uz SAD, najmanje 20 zapadnih zemalja radi na "novičoku". Zato je "novičok" čisto zapadni brend. Sintetizovan je i dostupan u tim zemljama u 140 verzija. Mi ga nemamo", ističe ministarstvo.

U saopštenju se ocenjuje da izjava nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa da su apsurdni ruski zahtevi Nemačkoj i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja oko zbog situacije sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izaziva ogorčenje i ne doprinosi istrazi.

"Sve što zelimo je legalna, tehnička i organizaciona pomoć u interesu sveoguhvatne, nepristrasne i objektivne istrge o onome što se dogodilo. Veoma bismo voleli da znamo ko stoji iza anti-ruke provoacije koja je orkestrirana od samog početak. Zauzvrat dobijamo agresivnu retoriku i čistu maniplulaciju čcinjenicama", navodi ministarstvo.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu.

Avion je hitno sleteo u Omsku, a opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu.

Na zahtev porodice, on je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok".

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.