Rusija slavi; Oglasio se Putin: Istorijski i sudbonosni događaj FOTO

Izvor: B92, 30.Sep.2023, 10:21

Rusija slavi; Oglasio se Putin: "Istorijski i sudbonosni događaj" FOTO

Rusija danas prvi put obeležava Dan ujedinjenja novih regiona sa Ruskom federacijom.

Reč je o četiri oblasti u Ukrajini čije je pripajanje Moskva proglasila pre godinu dana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

"Pre godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istinski istorijski i sudbonosni događaj - potpisani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sporazumi o prijemu u sastav Rusije četiri nova subjekta Federacije. Milioni stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti su načinili su svoj izbor - da budu sa svojom otadžbinom", naveo je Putin u čestitki, prenosi agencija RIA Novosti.

"Ali ništa i niko ne može da slomi volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu", istakao je Putin i ocenio da su ljudi tu svesnu, dugo očekivanu i zaista narodnu odluku doneli na referendumima potpuno u skladu sa međunarodnim standardima.

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona. „I mi ćemo sigurno ostvariti svoje ciljeve", istakao je Putin.

Referendumi o ulasku samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su 23-27. septembra 2022. godine.

Nakon toga su 30. septembra u Kremlju potpisani sporazumi o prijemu tih ukrajinskih regiona u sastav Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.