Rusija osudila diverzanta na 22 godine zatvora

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 15:27

Rusija osudila diverzanta na 22 godine zatvora

Vojni sud u Rusiji osudio je danas rusko-ukrajinskog državljanina Sergeja Belavina za miniranje železničkih pruga u Brjanskoj oblasti na 22 godine zatvora.

Kako je saopštio sudija, pored zatvorske kazne koju će služiti u koloniji strogog režima, Belavinu je određena i novčana kazna od 600.000 rubalja (6.000 evra), prenosi Tass.

Kako je saopštio Istražni komitet Ruske Federacije, on je proglašen krivim za izvršenje krivičnih dela obuka za terorističke aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teroristički napad u sastavu organizovane grupe, nezakonito držanje, transport i skladištenje eksploziva i nezakonita proizvodnja eksplozivne naprave.

Ističe se da je istragom utvrđeno da su Belavina 2019. godine regrutovali predstavnici Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i da se on pridružio organizovanoj grupi pod njihovim rukovodstvom za novčanu nagradu.

Dodaje se da je u periodu od 2019. do 2021. godine prošao je obuku iz terorističkih aktivnosti u Ukrajini, u organizaciji specijalnih službi Ukrajine, gde je stekao veštine rukovanja eksplozivom i eksplozivnim napravama kontrolisanim putem radija, poznavanje obaveštajne taktike, prikupljanja i prenošenja informacija i zavera.

Belavinu se na teret stavlja da je u junu 2022. godine, pod maskom radne aktivnosti, stigao je na teritoriju Rusije, gde je uz pomoć članova organizovane grupe pronašao skladište eksploziva koje je sa njima opremio i napravio eksplozivnu napravu na daljinsko upravljanje, koju je postavio na železničku prugu u blizini sela Robčik u Brjanskoj oblast.

Belavin je 9. jula 2022. godine, u trenutku prolaska teretnog voza iz Belorusije aktivirao eksplozivnu napravu. Usled eksplozije oštećeni su voz i železnička pruga, što je dovelo do prestanka železničkog saobraćaja na toj lokaciji na duži period, ali niko nije povređen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Rusiji jedan muškarac osuđen na 22 godine zatvora zbog napada na železnicu

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jul.2023

Vojni sud u Moskvi osudio je danas rusko-ukrajinskog državljanina Sergeja Belavina na 22 godine zatvora jer je navodno prošlog leta digao u vazduh železničku prugu po nalogu Ukrajine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.