Sreda, 26.07.2023.

14:56

Rusija osudila diverzanta na 22 godine zatvora

Vojni sud u Rusiji osudio je danas rusko-ukrajinskog državljanina Sergeja Belavina za miniranje železničkih pruga u Brjanskoj oblasti na 22 godine zatvora.

Izvor: Tanjug

Rusija osudila diverzanta na 22 godine zatvora
Foto: Profimedia

Kako je saopštio sudija, pored zatvorske kazne koju će služiti u koloniji strogog režima, Belavinu je određena i novčana kazna od 600.000 rubalja (6.000 evra), prenosi Tas.

Kako je saopštio Istražni komitet Ruske Federacije, on je proglašen krivim za izvršenje krivičnih dela obuka za terorističke aktivnosti, teroristički napad u sastavu organizovane grupe, nezakonito držanje, transport i skladištenje eksploziva i nezakonita proizvodnja eksplozivne naprave.

Ističe se da je istragom utvrđeno da su Belavina 2019. godine regrutovali predstavnici Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i da se on pridružio organizovanoj grupi pod njihovim rukovodstvom za novčanu nagradu.

Dodaje se da je u periodu od 2019. do 2021. godine prošao obuku iz terorističkih aktivnosti u Ukrajini, u organizaciji specijalnih službi Ukrajine, gde je stekao veštine rukovanja eksplozivom i eksplozivnim napravama kontrolisanim putem radija, poznavanje obaveštajne taktike, prikupljanja i prenošenja informacija i zavera.

Belavinu se na teret stavlja da je u junu 2022. godine, pod maskom radne aktivnosti, stigao na teritoriju Rusije, gde je uz pomoć članova organizovane grupe pronašao skladište eksploziva koje je sa njima opremio i napravio eksplozivnu napravu na daljinsko upravljanje, koju je postavio na železničku prugu u blizini sela Robčik u Brjanskoj oblast.

Belavin je 9. jula 2022. godine, u trenutku prolaska teretnog voza iz Belorusije aktivirao eksplozivnu napravu. Usled eksplozije oštećeni su voz i železnička pruga, što je dovelo do prestanka železničkog saobraćaja na toj lokaciji na duži period, ali niko nije povređen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: