Rusija i politika: Amnesti lišio Navaljnog statusa zatvorenika savesti zbog ksenofobičnih izjava

Izvor: B92, 24.Feb.2021, 18:33

Rusija i politika: Amnesti lišio Navaljnog statusa zatvorenika savesti zbog ksenofobičnih izjava

Odluka je usledila nakon žalbi na "govor mržnje" koji je pre više godina uputio ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnl oduzela je ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom status zatvorenika savesti.

Organizacija je to uradile pošto je primila "brojne pritužbe" što štite političara koji je u prošlosti iznosio ksenofobične komentare, a nije ih se odrekao.

Portparol Amnestija u Moskvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da za BBC kako pretpostavlja da su "zahtevi za oduzimanje statusa" Navaljnom deo "organizovane kampanje" koja za cilj ima da diskredituje Putinovog najglasnijeg kritičara i "onemogući" ih da nastavi sa pozivima za njegovo puštanje iz zatvora.

Navaljni, koji je zamalo preminuo zbog trovanja nervnim agensom novičok u avgustu prošle godine, trenutno je u zatvoru u Moskvi, što mnogi vide kao kaznu za njegov aktivizam i istraživanja o korupciji u svetu ruskih bogataša i moćnika.

"Toliko nam se ljudi obratilo, da jednostavno nismo mogli da ignorišemo", ističe porparol Amnestija Aleksandar Artemjev u razgovoru za BBC.

On dodaje da je Amnesti prethodno odbacio ranije sporne izjave Navaljnog - koje ovaj političar kasnije nije ponovio - kao nešto što "nije od značaja" za trenutni slučaj protiv opozicionara.

Na adrese kancelarija Amnestija širom sveta, kao i na adresu generalnog sekretara organizacije, počele su da stižu pritužbe od "navodnih zabrinutih građana", što Artemjev opisuje kao koordinisanu aktivnost.

Vladimir Putin: Najdugovečniji lider u modernoj istoriji Rusije

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i politika: Amnesti lišio Navaljnog statusa zatvorenika savesti zbog ksenofobičnih izjava

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2021

Odluka je usledila posle žalbi na „govor mržnje" koji je pre više godina uputio ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni...ReutersAleksej Navaljni se, nakon lečenja u Nemačkoj zbog trovanja nervnim agensom novičok, sredinom januara vratio u Rusiju..Međunarodna organizacija za ljudska prava...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.