Izvor: Radio 021, 24.Feb.2021, 19:02

Rusija i politika: Amnesti lišio Navaljnog statusa zatvorenika savesti zbog ksenofobičnih izjava

Odluka je usledila posle žalbi na „govor mržnje" koji je pre više godina uputio ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

ReutersAleksej Navaljni se, nakon lečenja u Nemačkoj zbog trovanja nervnim agensom novičok, sredinom januara vratio u Rusiju

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešnl oduzela je ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom status zatvorenika savesti.

Organizacija je to uradile pošto je primila „brojne pritužbe" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << što štite političara koji je u prošlosti iznosio ksenofobične komentare, a nije ih se odrekao.

Portparol Amnestija u Moskvi kaže da za BBC kako pretpostavlja da su „zahtevi za oduzimanje statusa" Navaljnom deo „organizovane kampanje" koja za cilj ima da diskredituje Putinovog najglasnijeg kritičara i „onemogući" ih da nastavi sa pozivima za njegovo puštanje iz zatvora.

Aleksej Navaljni - najglasniji Putinov kritičar Ruski obaveštajci navodno umešani u trovanje Navaljnog Protesti u Rusiji posle zatvorske presude Navaljnom

Međutim, kada su čelni ljudi Amnestija pregledali snimke izjava Navaljnog od pre 15 i više godina, a među njima je i ona u kojoj migrante poredi sa bubašvabama, zaključili da se radi o „govoru mržnje", što potire status zatvorenika savesti.

New: @AmnestyUK withdraws designation of Navalny as a "prisoner of conscience." In email, Amnesty says it's "no longer able to consider Aleksei Navalny a prisoner of conscience given the fact that he advocated violence and discrimination and he has not retracted such statements." pic.twitter.com/E9m0e6lzT8

— Aaron Maté (@aaronjmate) February 23, 2021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.