Rusija i Ukrajina: Neverovatno, ali istinito - 80 godina kasnije, opet se suočavamo sa nemačkim tenkovima, kaže Putin

Izvor: B92, 02.Feb.2023, 18:31

Rusija i Ukrajina: "Neverovatno, ali istinito - 80 godina kasnije, opet se suočavamo sa nemačkim tenkovima", kaže Putin

Ruski predsednik je govorio u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, na obeležavanju 80 godina najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rusku invaziju na Ukrajinu sa borbom protiv nacističke Nemačke, u govoru povodom 80. godišnjice završetka bitke za Staljingrad, najkrvavijom u Drugom svetskom ratu.

Reagujući na odluku Nemačke da pošalje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, on je rekao da se istorija ponavlja.

"Neverovatno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali istinito, ponovo nam prete nemački tenkovi Leopard", rekao je Putin.

Nemačka je jedna od država koje pomažu Ukrajini i u vojnom smislu, a nedavno je vlada u Berlinu odlučila da pošalje tenkove Leopard 2 i odobri drugim zemljama koji su ih ranije kupili da isporuče Kijevu.

Rusija je započela invaziju pre skoro godinu dana, posle čega su zapadni sveznici Ukrajine počeli da šalju oružje i drugu vojnu pomoć u Kijevu.

Putin je boravio u Volgogradu na obeležavanju godišnjice završetka Staljingradske bitke, odlučujućeg sukoba u Drugom svetskom ratu u kojem je Rusija zarobila skoro 91.000 nemačkih vojnika i preokrenula tok rata.

U bici, najkrvavijoj u Drugom svetskom ratu, ukupno je učestvovalo oko 2,2 miliona vojnika, a poginulo je više od milion ljudi.

Borbe su trajale od avgusta 1942. do februara 1943. u gradu koji se danas zove Volgograd.

Nemačka šesta armija poražena je na kraju, što je bio ključni trenutak u ratu na ruskom frontu.

Tokom rata u Ukrajini, Putin je pokušavao da predstavi sukob kao bitku protiv nacionalista i nacista - za koje tvrdi da vode vladu u Kijevu.

I vraćao se na temu tokom govora.

"Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma, sada u svom modernom obliku, u svojoj modernoj manifestaciji, ponovo stvara direktne pretnje po bezbednost naše zemlje", rekao je on.

"Ponovo smo prinuđeni da odbijemo agresiju kolektivnog Zapada".

Ali poručio je da Moskva ima odgovor za bilo koju zemlju koja je bude ugrozila.

Pogledajte video o bici za Staljingrad:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: EU priprema nove sankcije Rusiji, dva ruska raketna napada na Kramatorsk

Izvor: Danas, 02.Feb.2023

Reuters Dok Evropska unija najavljuje novi paket sankcija Rusiji na godišnjicu početka invazije 24. februara, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na obeležavanju 80 godina najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu da će Moskva odgovoriti na svaku pretnju njenoj bezbednosti. Nastavljena su neprijateljstva...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.