Rusi uhapsili stručnjaka za fiziku plazme; tvrde da je prodavao tajne o oružju

Izvor: B92, 12.Avg.2021, 21:10

Rusi uhapsili stručnjaka za fiziku plazme; tvrde da je prodavao tajne o oružju

Ruski agenti službe bezbednosti FSB uhapsili su načelnika Instituta za hipersonične sisteme zbog sumnje u izdaju.

Aleksandar Kuranov, stručnjak za fiziku plazme, glavni je dizajner Instituta za hipersonične sisteme (NIPGS) u Sankt Peterburgu.

BBC navodi da Rusija razvija hiperzvučne rakete koje lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka ili brzinom većom od 5 maha.

Prema veb stranici NIPGS, Kuranov je specijalizovan za hiperzvučni program Ajak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji uključuje svemirske letelice koje recikliraju energiju tokom leta kako bi poboljšale svoje performanse.

Kuranov (73) već nekoliko godina organizuje rusko-američki simpozijum za naučnu razmenu znanja o aerodinamici i primeni plazme u tehnologiji.

Podsetimo, plazma je materija izuzetno visoke temperature koja je toliko vrela da elektroni koje emituju atomi materije formiraju jonski gas.

Izvor iz FSB -a, govoreći o hapšenju Kuranova, rekao je da "istražitelji planiraju da zatraže od suda da ga zadrži u pritvoru dva meseca".

Koran je osumnjičen za otkrivanje tajni o hipersoničnoj tehnologiji strancima.

Pre dve godine Rusija je najavila svoju prvu hipersoničnu raketu pod nazivom Avangard, tvrdeći da leti brzinom 20 puta većom od brzine zvuka.

Prema ruskim izvorima, raketa Avangard može da leti niže od projektila iz hladnog rata, što otežava obaranje.

Rusija takođe testira hipersonični projektil lansiran sa podmornice pod nazivom 3M22 Cirkon.

Ruski predsednik Putin je 2019. godine nazvao rusku hipersoničnu tehnologiju "superiornom". On je dodao da zapadne zemlje zaostaju za Rusijom u razvoju takve tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.