Rusi predstavili novi dron za uklanjanje mina

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 14:30

Rusi predstavili novi dron za uklanjanje mina

Moskva -- Rusija je razvila detektor improvizovanih eksplozivnih naprava strekoza (vilin konjic).

Izgleda kao helikopter sa lokatorom sposobnim da sam detonira otkrivene predmete.

Sistem je zasnovan na dronu koji detektuje improvizovane eksplozivne naprave.

"Imamo običan helikopter i na njega montiramo nelinearni lokator, a tu je i kontrolna tačka sa operatorom", rekao je viši stručnjak ruske državne kompanije za prodaju oružja Rosoboronekport Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slobodijanjuk.

Slobodijanjuk je u video-prezentaciji kompanije na kanalu na Jutjubu u okviru međunarodne izložbe o bezbednosti Intrepolitek 2020, kako prenosi TAS, rekao da dron strekoza deluje na nadmorskoj visini do 30 metara.

Lokator omogućava helikopteru da uoči sumnjive predmete tokom leta.

Dron, takođe, ima uređaj za pričvršćivanje TNT bloka, a nakon otkrivanja improvizovanog eksplozivnog uređaja, operater ga može postaviti na predmet i daljinski aktivirati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.