Rusi daju 42 miliona

Izvor: Blic, 26.Jul.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi daju 42 miliona

Naftna industrija Srbije doniraće opštini Kikinda 16.200.000 dinara, a novac će biti utrošen za programe u oblastima kulture, sporta, ekologije i socijalne zaštite. Sporazum o strateškoj saradnji juče su potpisali Predrag Radanović, izvršni direktor NIS Naftagasa, i Ilija Vojinović, predsednik kikindske opštine. NIS je sporazume zaključio i sa opštinama Zrenjanin, kojoj će donirati 15.700.000 dinara, i Novi Bečej, koja će dobiti 10.000.000 dinara.

Naftna industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije, koju je početkom godine kupio ruski „Gaspromnjeft", preuzela je obavezu da finansira socijalno-ekonomske projekte i aktivnosti čija realizacija je predviđena u tri opštine tokom ove godine. Lokalne vlasti preuzimaju obavezu da pomognu stabilnom razvoju NIS i da poštuju zakonska prava i interese ove kompanije, kao i da obezbede kontrolu namenske raspodele izdvojenih novčanih sredstava.

– Opština Kikinda je najvažnije nalazište nafte u Srbiji, jer su na ovom području najkvalitetnije bušotine. Čak 40 do 50 odsto ukupne proizvodnje eksploatiše se u Kikindi. NIS će nastaviti vađenje nafte na ovom području i već ove godine nova bušotina otvoriće se u Šabačkoj ulici, a dogodine se planira otvaranje bušotina kod Sportskog centra „Jezero" – rekao je Predrag Radanović, izvršni direktor NIS Naftagasa. On je naveo i da NIS daje doprinos povećanju životnog standarda jer su mnogi građani radnici ove kompanije.

Ilija Vojinović, predsednik opštine Kikinda, kaže da je donacija značajna za ovaj grad, ali i da očekuje da će se suma povećati već od sledeće godine.

– NIS je prepoznao probleme naše opštine, jer crpi veliku količinu nafte sa našeg područja. Siguran sam da će se saradnja nastaviti i dogodine jer će proizvodnja biti veća. Više izvađene nafte za našu opštinu znači i veću rudnu rentu – rekao je Vojinović.

Od 16,2 miliona dinara, Ženski rukometni klub „Kikinda" dobiće 6.000.000 dinara, Košarkaški klub za mlađe kategorije 1,3 miliona, dok će mlađe selekcije u ostalim sportovima biti podržane sa 500.000 dinara. Narodno pozorište za festival „Male scene" dobiće 900.000 dinara, Džez festival 500.000, a s istom sumom biće podržano obeležavanje 100. godišnjice fudbala u Kikindi. Za ekološke projekte opredeljeno je 4,5 miliona dinara, dok će Narodni muzej za „Mamut fest" dobiti 700.000 dinara, a Memorijal „Mika Antić" u Mokrinu 300.000 dinara. Rukometni klub „Crvena zvezda" u Mokrinu dobiće milion dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.