Rušenje obeležja nestalim novinarima bez kazne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušenje obeležja nestalim novinarima bez kazne

Udruženje novinara Srbije(UNS) saopštilo je danas da je Osnovno Tužilaštvo u Đakovici odbacilo prijavu i zbog nedostatka dokaza rešilo da ne pokreće krivični postupak protiv nepoznatih počinilaca koji su u maju 2016. godine na putu Velika Hoča - Zočište porušili spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću.

Nepoznate osobe pet puta su rušile spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koju predstavnici UNS-a i Društva novinara Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohije postavljaju na putu Velika Hoča - Zočište, sa natpisom, na srpskom i albanskom jeziku, "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Nakon četvrtog rušenja spomen obeležja predstavnici UNS, u saradnji sa predstavnicima opštine Orahovac, prijavili su slučaj Policijskoj stanici u Orahovcu koja je prosleđena Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

Početkom septembra ove godine Tužilaštvo u Đakovici odbacilo ju je, navodeći da „dokaza u vezi oštećenja imovine nema".

U obrazloženju rešenja navodi se da je nakon procene spisa predmeta, tužilac 17. novembra 2016. godine uputio službeni nalog za prikupljanje dokaza i činjenica policijskoj stanici u Đakovici.

Policijska stanica je odgovorila da nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakve svedoke ili da dobiju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rešavanju slučaja, dodajući mesto događaja nije pokriveno sigurnosnim kamerama.

Zbog toga je, usled nedostatka dokaza, krivična prijava odbačena, piše u rešenju Osnovnog tužilaštva u koje je UNS imao uvid.

Odgovor Tužilaštava podnosiocima prijave dostavljen je na albanskom jeziku.

Odgovora za ostala četiri slučajeva rušenja obeležja nestalim novinarima Radio Prištine, međutim, još uvek nema.

Jednu od porušenih ploča predstavnici UNS su predali policiji koja je uzela otiske prstiju za utvrđivanje identiteta počinilaca, ali rezultata istrage još uvek nema.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, bili su u automobilu zastava 128 plave boje koji nikada nije pronađen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.