Rumunski ministar: Nismo odgovorni za problem migracija u Austriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 15:23

Rumunski ministar: Nismo odgovorni za problem migracija u Austriji

Problem migracija sa kojim se Austrija suočava ne može se pripisati Rumuniji, izjavio je rumunski ministar unutrašnjih poslova Lucijan Bode kao odgovor na protivljenje Austrije da se Rumunija pridruži šengenskom prostoru zbog velikog broja migranata koji prolaze kroz zemlju.

"Rumunija ne bi trebalo da bude nezasluženo i neopravdano kažnjena", napisao je Bode u objavi na Fejsbuku, prenosi Euraktiv.

Dodao je da migracioni tokovi ne prolaze kroz Rumuniju, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na izveštaj da je Austrija jedina prepreka na putu Rumunije ka Šengenu zbog miganata koji preko Rumunije stižu u Autstriju.

"Bez sumnje, Rumunija ispunjava sve tehničke uslove za pristupanje šengenskom prostoru", rekao je Bode komentarišući razgovor sa austrijskim kolegom Gerhardom Karnerom kada su diskutovali o pitanju proširenja Šengena i podacima o evropskim migracijama.

U međuvremenu, austrijski kancelar Karl Nehamer ponovio je da se Beč protivi pridruživanju Rumunije i Bugarske Šengenu, prenosi Euraktiv.

"Potrebno je više vremena, Austrija još uvek ima mnogo zahteva", rekao je kancelar u utorak, neposredno pre samita EU-Zapadni Balkan u Tirani.

Rumunija je, zajedno sa Bugarskom i Hrvatskom, spremna da se pridruži Šengenu, iako je Austrija izrazila protivljenje ulasku Rumunije i Bugarske, dok se Holanđani oštro protive pridruživanju Bugarske.

Prema navodima Austrije, više od 75.000 migranata stiže na njenu teritoriju, uključujući i preko teritorije Rumunije i Bugarske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.