Rumunija i Nemačka sarađuju u slučaju navodnog silovanja nemačke dece

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija i Nemačka sarađuju u slučaju navodnog silovanja nemačke dece

Berlin -- Zvaničnici u Berlinu rekli su da sarađuju sa rumunskim vlastima povodom istrage o navodnom zlostavljanju nemačke dece u programu "Project Maramures" u Rumuniji.

Rumunske vlasti u utorak su saopštile da istražuju osam osoba zbog sumnje da su upleteni u trgovinu i zlostavljanje nemačke dece koja su, navodno, "držana u stanju ropstva" u programu programu za decu starosti od 12 do 18 godina.

Rumunska direkcija za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila je da su izvršeni pretresi i da je određeni broj dece stavljen pod starateljstvo službi za zaštitu dece.

Program, za koji rumunski zvaničnici kažu da je finansije dobio od Nemačke, kreirao je nemački par kako bi trgovao ljudima, a sve to "pod maskom obavljanja legitimnih obrazovnih poslova", navodi direkcija.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Maria Adebahr potvrdila je danas da su nemačke diplomate u Rumuniji bile u kontaktu sa vlastima radi pružanja konzularne pomoći, ali rekla je da su te optužbe prva negativna stvar koju su čuli o programu.

"Ovo je projekat koji postoji skoro 20 godina, a poslednjih 20 godina nismo čuli za slične probleme poput onih o kojima se sada izveštava u medijima", rekla je ona novinarima.

Vasil Koman gradonačelnik obližnjeg grada Višeu de Sus, rekao je da "ne može da veruje" u navode protiv projekta.

"Imali su inspekcije iz Nemačke. Desetine dece su iz Nemačke, imaju veoma dobre uslove, posete terapeuta, nastavnika i mesto u kom borave je vrlo lep prostor", rekao je on lokalnim medijima.

Predstavnici programa nisu odgovarali na pozove novinara da daju komentar.

Međutim, profesor Univerziteta primenjenih nauka u Neubrandenburgu Verner Frajgang, koji je sproveo dvogodišnju studiju ovog projekta, rekao je da su on i njegovi studenti imali nesmetan pristup za razgovor sa tinejdžerima, jedan na jedan.

"Prema mojim zapažanjima sumnja u trgovinu ljudima je apsurdna. Sva deca i adolescenti bili su tu smešteni u nemačkim kancelarijama za mlade i ta institucija je bila u redovnom kontaktu sa odgovornim socijalnim radnicima, koje sam upoznao tokom poseta projektu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.