Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2016, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman "Molitva za moju braću" štivo za sva vremena

NOVI GRAD - U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je održana književna manifestacija "Oljačino veče", na kojoj je bilo riječi o romanu Mladena Oljače "Molitva za moju braću".

"Roman Mladena Oljače `Molitva za moju braću` je poseban obrazac koji vrijedi za sva vremena u književnosti, on ne pripada nijednom književnom pravcu", rekao je predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina na književnoj večeri "Oljačino veče".

On je na predstavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << novog izdanja Oljačinog romana rekao da je ovo djelo sastavljeno mozaično, od manje priče, a više dijaloga, monologa, preispitivanja, pisama, telegrama i ispovijedi junaka, te da je neka vrsta unutrašnje slike svakog čovjeka.

"Glavni junak Draško Jaruga, koji je u ratu bio heroj, umire kao antiheroj zbog čega je roman ujedno i drama", rekao je Ličina.

On je naveo da je Fondacija objavila roman kako bi Oljača bio vraćen među čitaoce i da se moralno oduže piscu koji je osnivač Fondacije.

Prema riječima književnika Ranka Pavlovića, da je roman "Molitva za moju braću" ostao u rukopisu i prvi put objavljen danas, smatrali bi ga modernim što je bio i prije 60 godina.

"Poetika fragmenta, fragment kao književni postupak, u ovom romanu mogao bi kao primjer da posluži današnjim piscima, jer je postupak retrospekcije koji dinamizira radnju doveden do savršenstva", rekao je Pavlović.

U tematskom pogledu, smatra on, iako obrađuje poodmaklo vrijeme kad se govori o stanju čovjekove duše, roman je svevremen.

Profesor Vojislav Gaković kaže da je bilo potrebno još jednom objaviti Oljačin roman, jer je djelo širom otvorilo vrata modernom proznom izrazu.

"To je moderni roman, tematski i izrazom može poslužiti generacijama, svi stvaralački postupci su integrisani u jedan", rekao je Gaković.

On kaže da se ovo djelo može posmatrati i kao zavještanje zavičaju.

Oljača je bio urednik nekoliko književnih časopisa, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dobitnik je brojnih književnih nagrada.

NJegove knjige prevođene su na više jezika, a roman "Molitva za moju braću" zabilježio je najviše prevoda.

Oljača je rođen 1926. godine u Devetacima, kod Novog Grada, a želja mu je bila da bude sahranjen u rodnom mjestu.

Nakon smrti, 10. oktobra 1994. godine, zbog ratnih dešavanja sahranjen je u Moroviću, kod Šida, ali su poslije rata njegovi posmrtni ostaci preneseni u Devetake.

Skupštinskom odlukom iz decembra 2003. godine, trg u centru Novog Grada nazvan je po Mladenu Oljači.

Organizatori "Oljačine večeri" su Narodna biblioteka Novi Grad i Fondacija "Branko Ćopić " iz Banjaluke.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.