Rođena prva veštački začeta panda

Izvor: Blic, 26.Jul.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođena prva veštački začeta panda

Prva džinovska panda začeta veštačkom oplodnjom rođena je u Kini, objavili su danas naučnici. Mladunče je rođeno u četvrtak u rezervatu za pande u pokrajini Sičuan, preneo je BBC.

Mladunče je rodila 11-godišnja Ju Ju, a dobiće ime kad bude moglo da se vidi kojeg je pola.

Panda je začeta korišćenjem zamrznute sperme, koja se, uz postojeću tehnologiju, može očuvati desetinama godina. Naučnici ističu da zamrzavanje i odmrzavanje sperme ne šteti niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << menja genetsku strukturu i da taj postupak nema uticaja po mladunče.

U prošlosti su pokušavane slične procedure, ali nisu dale rezultata.

Naučnici se nadaju da će ovakvim merama sprečiti nestanak ove ugrožene vrste. Trenutno u divljini, na čitavom svetu, živi svega 1.600 džinovskih pandi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.