Roditeljske muke - počeo pohod na udžbenike

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljske muke - počeo pohod na udžbenike

Prva stavka na spiskovima za kupovinu u avgustu, roditeljima su sigurno knjige, kojih već ima u knjižarama, ali i na tezgama uličnih prodavaca.

Pohod na udžbenike uveliko je počeo, a roditeljske muke slične kao i svakog leta.

"Za geografiju su mi rekli da se promenila, Bigzova da ide nova, pa je bolje da je kupimo. Ostalo sve što nađemo polovno", navodi jedna majka školarca.

"Za peti do sad sam dala oko sedam i nešto za radne sveske, a udžbenike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam polovne uzela od druga iz zgrade", navodi druga.

I dok je na ulici najskuplja knjiga oko 450 dinara, u knjižarama Zavoda za udžbenike prosečna cena kreće se oko 650.

"Zavod za udžbenike nije menjao cene u odnosu na proslu godinu, imajući u vidu i kupovnu moć građana i uopšte ekonomsku situaciju u zemlji. Takođe nacionalni izdavač vrlo vodi računa da prosečna cena udžbenika bude najniža koliko je moguće i ona iznosi 650 dinara. Najpovoljnija cena za đaka prvaka kada je reč o budžetu roditelja, jeste oko 10.000 dinara, naime komplet udžbenika u zavodu košta 7200, a sve ostalo do 10.000 bi bio pribor", kaže Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Iz izdavačke kuće ''Klet'' stiže informacija da su cene pojedinačnih udžbenike istovetne kao prošlogodišnje, ali da su kompleti ove godine nešto jeftiniji. Na pitanje da li smatraju da su cene udžbenika visoke za Srbiju, glavni urednik kaže:

"Pa ako bismo poredili cenu udžbenika sa cenom bilo kojih knjiga štampanih izdanja u Srbiji, uvideli bismo da su cene udžbenika znatno niže. Ako računamo da je reč o štampi u koloru, šivenim povezom i tako dalje. Naravno skupoća je u Srbiji na sve strane, ali mi se nadamo da će roditelji kupovati više naše nove udžbenike, nego polovne. Ono što je važno da roditelji znaju da svi izdavači, iz godine u godinu, poboljšavaju i ispravljaju neke male greške u udžbenicima, tako da staro izdanje nije isto što i novo izdanje", objašnjava Aleksandar Rajković, glavni urednik izdavačke kuće ''Klet''.

Polovne ili nove knjige - dilema roditelja uveliko je na snazi. Da li da kupe ranac i sve što u njega staje ili da bar delimično umanje troškove kupovinom na ulici? Ipak, evo predloga za državu, ni privatni, ni državni izdavači nemaju dilemu da bi bilo dobro da roditelji kod njih zamenjuju stare za nove udžbenike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.