Roditelji nestalih beba: Predlog zakona o nestalim bebama donet tako da se istina nikada ne utvrdi

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji nestalih beba: Predlog zakona o nestalim bebama donet tako da se istina nikada ne utvrdi

Beogradska grupa roditelja nestalih beba ocenila je danas da je Predlog Zakona o nestalim bebama donet da se formalno ispuni zahtev međunarodnih institucija, ali da se istina nikada ne utvrdi.

"Država ne želi da se suoči sa jednim od najmonstruoznijih kršenja ljudskih prava koja su se desila u prošlosti i zanemaruje sudbinu običnog čoveka", navodi se u saopštenju Beogradske grupe roditelja.

Navodi se i da država umesto da sama proba da zaštiti prava svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << građana, pokušava da novcem kupi ćutanje roditelja.

Kako se navodi u saopštenju, predlog zakona je u suprotnosti sa presudom Evropskog suda za ljudska prava i država njime ne ispunjava odluke Komiteta ministara Saveta Evrope.

"Prema navedenoj odluci država je bila dužna da ustanovi efikasan mehanizam istrage kojim će pokušati da ustanovi sve kako bi se otkrila istina povodom slučajeva nestalih beba, a tek u slučaju nemogućnosti pronalaženja dece da ustanovi sistem naknade štete", piše u saopštenju.

Jedino razumno rešenje je, kako se navodi, povlačenje postojećeg predloga zakona, kako bi se doneo novi u kome bi učestvovala ekspertska pravna udruženja i udruženja koja se od početka bave pitanjem nestalih beba.

"Ako vlast insistira na ovom zakonu onda je potrebno da usvoji amandmane koje će Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podneti preko nekog od narodnih poslanika. To svakako nije najsrećnija opcija, ali donekle poboljšava postojeći katastrofalan zakon", navodi se u saopštenju.

Konferenciji je prisustvovala i poslanica Tatjana Macura, koja je istakla da je u toku konferencije dobila mejl da je nadležni odbor Narodne skupštine doneo odluku o javnom slušanju u kojoj nisu odobreni pozivi za Beogradsku grupu roditelja nestalih beba, kao ni za predstavnike UZUZ-a, YUCOM-a, A11 koji su predloženi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.