Roditelji i NVO: Predlog zakona o nestalim bebama ima za cilj da se istina nikad ne utvrdi

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji i NVO: Predlog zakona o nestalim bebama ima za cilj da se istina nikad ne utvrdi

Predlog Zakona o nestalim bebama u suprotnosti je sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije" i podnet je u cilju da se formalno ispuni zahtev međunarodnih institucija, ali da se istina nikada ne utvrdi, ocenili su danas u Beogradu roditelji nestalih beba i predstavnici nevladinih organizacija.

Oni su na konferenciji posvećenoj izvršenju te presude u Srbiji naveli da je država "dužna da ustanovi efikasan mehanizam istrage kojim će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokušati da ustanovi sve kako bi se otkrila istina povodom slučajeva nestalih beba, a tek u slučaju nemogućnosti pronalaženja dece da ustanovi sistem naknade štete".

Kako je prenelo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, učesnici skupa su ocenili i da "umesto da država sama proba da zaštiti prava svojih građana, ona pokušava da novcem kupi ćutanje roditelja".Naveli su da je "jedino razumno rešenje povlačenje postojećeg predloga zakona, kako bi se doneo novi u kome bi učestvovala ekspertska pravna udruženja i udruženja koja se od početka bave pitanjem nestalih beba".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Roditelji nestalih beba: Predlog zakona o nestalim bebama donet tako da se istina nikada ne utvrdi

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019

Beogradska grupa roditelja nestalih beba ocenila je danas da je Predlog Zakona o nestalim bebama donet da se formalno ispuni zahtev međunarodnih institucija, ali da se istina nikada ne utvrdi..."Država ne želi da se suoči sa jednim od najmonstruoznijih kršenja ljudskih prava koja su se desila u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.