Robot Evolta se takmiči u trijatlonu

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot Evolta se takmiči u trijatlonu

Robot Evolta se već popeo uz Grand Kanjon, vozio Le Man kola 24 sata, a sada će trčati, plivati i biciklirati havajskim triatlonom, jednim od najdužih na svetu.

Evolta, međutim, neće voziti pravi, ljudski bicikl jer je robot veličine ljudske šake. Nije sigurno, takođe, ni da će uspeti- njegov prvi uspon uz Grand Kanjon završio se neuspehom zbog kvara na stopalu.

- Ovo je veoma teško i za sportistu, ali mislim da vredi pokušati, rekao je Tomotaka Takahaši, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izumitelj robota koji je takođe napravio i robota sa hidrauličnim rukama sposobnog da podigne i auto.

Galeriju fotografija sa robotom Evoltom pogledajte ovde

- Robot će se na svom putu susresti sa mnogim poteškoćama, ali se nadam da će ih prevazići I na kraju uspeti, dodaje Takahaši.

Robot humanoid je prethodno hodao 500 km, kao kontrast ostalim prethodnim androidima- robotima koji oponašaju ljudski oblik, kao što je Hondin prototip, čija se demonstracija penjanja uz stepenice završila sramotnim javnim padom.

Robot će morati da pliva, trči i biciklira otprilike 140 milja. Sportista bi ovakav posao završio za manje od jednog dana - ali je Evolti dozvoljeno 10 dana, odnosno 168 sati.

- Evoltina visina jednaka je desetini ljudske, pa smo izračunali da mu treba deset puta više vremena, rekao je Takahaši. On dodaje da je morao da pronađe način da ga učini vodootpornim i otpornim na rđu.

Trijatlon počinje 24. oktobra i trajaće bez prekida sedam dana i noći.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Robot Evolta se takmiči u trijatlonu VIDEO

Izvor: medio.rs, 16.Sep.2011

Robot Evolta se već popeo uz Grand Kanjon, vozio Le Man kola 24 sata, a sada će trčati, plivati i biciklirati havajskim triatlonom, jednim od najdužih na svetu.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.