Izvor: B92, 25.Avg.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizli: Optuznica protiv generala Talica bila je zapecacena

Pol Rizli, portparol kancelarije Luiz Arbur, u sredu je, govoreci za B2 92 o samom hapsenju Talica, koji je prethodno pozvan u Bec kako bi prisustvovao seminaru o vojnoj saradnji u bosanskoj federaciji, rekao: "Optuznica protiv generala Talica je do sada bila zapecacena i nije bila obelodanjena, prema tome, on verovatno nije bio svestan da je optuzen. Kada je doputovao u Austriju i kada smo mi o tome obavesteni, upozorili smo austrijske vlasti da je rec o optuzenom pojedincu za kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspisana medjunarodna poternica. Poternicu smo dostavili austrijskim vlastima i one su jutros sprovele hapsenje. Pre nego sto bude prebacen u Hag, sto ce se desiti ove nedelje,Talic ce se prema propisanom postupku pojaviti pred lokalnim austrijskim sudom. U Hagu ce on verovatno biti oficir najviseg ranga kome se sudi, ali bih dodao da je u vreme kada su pocinjeni zlocini za koje je optuzen, on bio oficir daleko nizeg ranga", rekao je za nas program Pol Rizli, portparol glavnog tuzioca Haskog tribunala. Upitan da prokomentarise eventualne posledice Talicevog hapsenja na vojno-politicki poredak u RS, Rizli je odgovorio da to ne zanima Haski tribunal, koji je, kako je rekao, zainteresovan samo za to da rezultati pokrenutih istraga bude dovodjenje optuzenih pred lice pravde.

Po povratku u Banjaluku ceo dogadjaj za Radio B2 92 opisao je ministar odbrane RS Manojlo Milovanovic, koji je prisustvovao hapsenju Momira Talica:

"Jedan oficir je pozvao generala Talica i mene da udjemo u kancelariju komandanta akademije gde se seminar odvijao. Mislili smo da nas poziva da ne bi generali stajali u hodniku. Pricali smo, a onda su usla dva coveka i jedan je rekao: "Imam nalog sudije nekog suda u Becu da vas uhapsim". Doslovno u tom resenju stoji - "nije optuzen" ali se hapsi zato sto je bio komandant petog korpusa 1992. godine i moze biti okrivljen za eventualna rusenja hrvatskih kuca. Nas dvojica smo reagovali na signal o hapsenju - zasto su nas pozvali, zasto su generalu Talicu dali vizu, obezbedili mu licnu zastitu, koja je inace, tog momenta nestala kad smo usli u kancelariju. Medjutim ovo je neshvatljivo i niko u Becu nije mogao to da objasni - hapsimo te, nisi optuzen ali zato sto si bio to i to mozes biti optuzen. Prema tome svaki Srbin sad moze da bude optuzen za nesto", izjavio je Milovanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.