Ristić: Pola miliona evra za sindikate KCS

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Pola miliona evra za sindikate KCS

Nova uprava KCS došla do "zaprepašćujućih" podataka da je mesečni sindikalni angažman ta ustanova plaćala 40.000 do 50.000 evra, što godišnje dostiže gotovo pola miliona evra, rekao Miljko Ristić. Direkktor KCS najavljuje tužbu protiv čelnika Novog sindikata zbog narušavanja ugleda te ustanove.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić izjavio je da će pokrenuti postupak da se prekine s finansiranjem rada devet sindikata u toj ustanovi i najavio tužbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čelnika Novog sindikata zbog narušavanja ugleda KCS.

Istovremeno iz Novog sindikata te ustanove navaljuju tužbu protiv direktora KCS zbog "zlonamernih insinuacija" u vezi s platama sindikalaca.

Ristić je Tanjugu izjavio da je nova uprava KCS došla do "zaprepašćujućih" podataka da je mesečni sindikalni angažman ta ustanova plaćala 40.000 do 50.000 evra, što godišnje dostiže gotovo pola miliona evra, te da oko 300 članova svih tih sindikata ima veća primanja nego što dopušta njihova stručna sprema.

Kao ekstremne naveo je primere vođe Novog sindikata (Živorad Mrkić i Mirjana Baucal), bračnog para čije su mesečne zarade neprimerene kvalifikacijama i poslu koji obavljaju.

"To je u slučaju Baucal 121.000 do 127.000 dinara, a u slučaju Mrkića 101.000 do 102.000 dinara, ne računajući ostala njihova primanja kao sindikalnih funkcionera. Tako visoka primanja su bila stvar dobre volje u KCS", izjavio je Ristić i dodao da je uprava, takođe, omogućila sindikatima "široku lepezu pogodnosti".

Navodeći da uprava najveće zdravstvene ustanove u Srbiji "ima korektan odnos" sa osam od devet svojih sindikata, on je objasnio da su problemi nastali sa vođama Novog sindikata koji "iskazuju ekstremno nezadovoljstvo prema radu KCS" i da je "situacija došla do granice usijanja".

"Način na koji pokušavaju da ostvare svoja prava je neprimeren i pretvara se bukvalno u klevetanje KCS i stvaranje nezdrave atmosfere među zaposlenima", rekao je Ristić i istakao da je angažovan advokat koji će, po službenoj dužnosti, pokrenuti tužbu protiv Živorada Mrkića i njegove supruge, zbog narušavanja ugleda KCS.

Mi smo faktički mobingovani, izjavio je on, dodajući da su sindikalci na nedavnoj konferenciji za medije izneli protiv uprave niz kleveta i uvreda i da bi voleo "da vidi jedan od tih papira kojima mašu u javnosti".

On je rekao da smatra opravdanom jedino sindikalnu ori,edbu o nekoliko stotina radnika koji su u KCS već godinama zaposleni na određeno vreme, ali da je to problem koji je nova uprava nasledila od prethodnog rukovodstva.

"Za devet meseci sam 200 njih preveo u stalni radni odnos i opet im nije dosta", rekao je dr Ristić.

Kao jednu od grubih neistina, on je naveo tvrdnju ovog sindikata da je napravljen gubitak od milijardu dinara, dok se zapravo radi o ukupnom obrtu novca.

Predsednik Novog sindikata KCS Živorad Mrkić rekao je danas Tanjugu da je direktor KCS najavio tužbu jer se uplašio istine i ponovio optužbu da je nova uprava za devet meseci napravila manjak od oko 1,1 milijardu dinara.

"Imamo materijalne dokaze za tu tvrdnju. Zbog tog manjka je i Upravni odbor KCS u julu odbio da usvoji finansijski izveštaj", izjavio je on i dodao da sindikat ima dokaze da su "Miljko Ristić i uprava dosad primili 219 prvi put zaposlenih u KCS", pored stotine zaposlenih koji rade na određeno vreme.

Komentarišući podatke o primanjima sindikalnih funkcionera koje iznosi rukovodstvo KCS, Mrkić je rekao da su njihove plate "strogo u skladu sa zakonom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom", uključujući i dodatak za sindikalni rad.

Ističući da je njegova plata 78.000 dinara i da je nedavno "prebačen na lošije radno mesto", kao i njegova supruga, on je rekao da cifre koje se pominju u javnosti shvata "kao zlonamerne insinuacije", zbog čega je već podneo tužbu protiv direktora KCS.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.