Ristić: Sindikati od Kliničkog centra uzeli 700.000 evra

Izvor: Press, 06.Sep.2013, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Sindikati od Kliničkog centra uzeli 700.000 evra

"Za rad devet sindikata, Klinički centar godišnje izdvaja više od 700.000 evra", tvrdi za Kurir Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Prema njegovim rečima, pojedinim sindikalnim vođama ni to nije dovoljno, pa zato žele da ruše ugled KCS iznoseći u javnost neosnovane optužbe.

Ristić ističe da će protiv Mrkića i njegove nevenčane supruge Mirjane Baucal, iz istog sindikata, biti podneta tužba za klevetu i rušenje ugleda KCS.

"Tužili >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << smo ih jer blate ugled KCS bez razloga. Nemaju nijedan objektivan razlog da se žale. Priča o ogromnim dugovima KCS, nesposobnosti rukovodstva, donacijama fudbalskim klubovima su besmislica. Nema ni reči od dugovima, a iznos od 1,1 milijardu koji pominju je novac u obrtu za celu godinu. Lekovi stižu u tranšama i tako se i plaćaju, a zaključno sa 31. avgustom nijednoj firmi ništa nismo dugovali", naveo je Ristić.

On je dodao da se radi o neupućenim ljudima koji bi hteli da upravljaju KCS, što mu je, kako je naveo, Mrkić pre dve godine i rekao. Ristić naglašava da se za sindikat izdvajaju ogromne pare, dok KCS nema 30.000 evra za rekonstrukciju dečjeg odeljenja Očne klinike.
"Ukinućemo praksu da se za sindikate godišnje izdvaja 700.000 evra. Za to nam treba saglasnost Ministrastva zdravlja. Novi sindikat KCS nije reprezentativan sindikat u celoj Srbiji, već samo u KCS", naveo je Ristić.

Direktor KCS je dodao da će Mrkić i Baucel biti sankcionisani i zbog nerada, a zarađuju tri puta više od sestara njihovog ranga, a ništa ne rade.

Ristić je naveo da oni primaju po pola plate u ambulanti u kojoj uopšte ne rade, dobijaju pola plate generalnog direktora KCS, jer im je to omogućilo bivše rukovodstvo koje je tako kupovalo ljubav sindikata. Direktor je naveo i da Mirjana Baucel prima po 25.000 dinara u tri komisije, a da te komisije održe sastanak jednom u tri meseca.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić tvrdi da je jedini motiv istupanja sindikata protiv rukovdstva KCS finansijska netransparentnost i to što ogroman broj radnika godinama radi na određeno vreme.

On kaže da ne zna koliko njegov sindikat dobija novca od KCS, ali tvrdi da je sve po zakonu.

Ristić je rekao Kuriru da od sindikata prima 75.000 mesečno, a u KCS ne prima ništa, jer je dobio rešenje o mirovanju staža zato što ga je, kako kaže, direktor Ristić nezakonito rasporedio na lošije mesto.

Mirjana Baucel, predsednik granskog Novog sindikata, priznaje da su joj mesečni prihodi 120.000 mesečno, ali u tome, ne vidi ništa sporno.

"Na sastanke komisije idem kada ih direktor Ristić zakaže, ali on izbegava da zakaže sednicu Pritetne komisije jer se na njoj raspravlja o problemima zaposlenih", kaže Baucel za Kurir.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.