Rim protiv zapadne vojne intervencije u Nigeru: To je nova kolonizacija

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 13:34

Rim protiv zapadne vojne intervencije u Nigeru: To je nova kolonizacija

Zapadna vojna intervencija u Nigeru ne dolazi u obzir, jer to bi bila nova kolonizacija, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Verujem da treba insistirati na obnavljanju demokratije u Nigeru, ali treba isključiti svaku zapadnu vojnu inicijativu, jer će se to posmatrati kao nova kolonizacija", kazao je Tajani za kanal "Rajnjuz 24".

Šef italijanske diplomatije je istakao da Zapad i Italija treba da Afriku smatraju glavnim sagovornikom, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne prostorom za kolonizaciju.

Podsetimo, predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile: "Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Pukovnik je rekao da su granice Nigera zatvorene, da je proglašen policijski čas u celoj zemlji i da su sve institucije republike suspendovane.

Naime, u ponedeljak ujutro na rimski aerodrom Čampino sleteo je specijalni avion, koji je italijansko ministarstvo spoljnih poslova poslalo u Niger da evakuiše Italijane.

Prema podacima italijanskog Ministarstva odbrane, boingom 767 italijanskog vazduhoplovstva stiglo je 99 putnika, uključujući strance koji su želeli da napuste Niger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.