Sreda, 02.08.2023.

13:27

Rim protiv zapadne vojne intervencije u Nigeru: To je nova kolonizacija

Zapadna vojna intervencija u Nigeru ne dolazi u obzir, jer to bi bila nova kolonizacija, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Izvor: RT.rs

Rim protiv zapadne vojne intervencije u Nigeru: To je nova kolonizacija
EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

"Verujem da treba insistirati na obnavljanju demokratije u Nigeru, ali treba isključiti svaku zapadnu vojnu inicijativu, jer će se to posmatrati kao nova kolonizacija", kazao je Tajani za kanal "Rajnjuz 24".

Šef italijanske diplomatije je istakao da Zapad i Italija treba da Afriku smatraju glavnim sagovornikom, a ne prostorom za kolonizaciju.

Podsetimo, predsednik Nigera Mohamed Bazum uklonjen je s vlasti, navela je grupa vojnika koji su se pojavili na nacionalnoj televiziji ove zapadnoafričke države.

Pukovnik Amadu Abdraman, koji je u televizijskom prenosu sedeo okružen sa devet drugih oficira, rekao je da su snage odbrane i bezbednosti odlučile: "Stavite tačku na režim koji poznajete zbog pogoršanja bezbednosne situacije i lošeg upravljanja", preneo je Rojters.

Pukovnik je rekao da su granice Nigera zatvorene, da je proglašen policijski čas u celoj zemlji i da su sve institucije republike suspendovane.

Naime, u ponedeljak ujutro na rimski aerodrom Čampino sleteo je specijalni avion, koji je italijansko ministarstvo spoljnih poslova poslalo u Niger da evakuiše Italijane.

Prema podacima italijanskog Ministarstva odbrane, boingom 767 italijanskog vazduhoplovstva stiglo je 99 putnika, uključujući strance koji su želeli da napuste Niger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: