Ribolov mrežom počeo pre gotovo 30.000 godina

Izvor: N1 televizija, 08.Avg.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ribolov mrežom počeo pre gotovo 30.000 godina

Arheolozi su u jednoj južnokorejskoj pećini otkrili tragove koji daju da se nasluti da su sofisticirane tehnike ribarskom mrežom korišćene pre 29.000 godina, puno ranije nego što se do tada mislilo.

Datiranje ugljenikom C-14 četrnaest ribarskih mreža otkrivenih u junu u okrugu Jeongseon, pomerile su početak "istorije ribolova mrežom za 19.000 godina", izjavio je Han Čang-gijun, direktor muzeja na Univerzitetu Jonsej.

Arheolozi su već otkrili tip tegova koji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su pronašli na ovim mrežama - kamenje namenjeno potapanju ribarske mreže - u prefekturi Fukui, u Japanu, kao i u gradu Čiongju, u Južnoj Koreji.

Ali, otkrića su datirana u neolitiku, pre otprilike 10.000 godina, rekao je direktor muzeja.

"To otkriće daje da se nasluti da su ljudi gornjeg paleolitika ribarili vrlo aktivno za svoje preživljavanje", dodao je.

Tegovi od  krečnjaka, teški između 14 i 52 grama, na razdaljini od 37 do 56 milimetara, verovatno su se koristili za ulov malih riba u plitkim rekama, objasnio je Han.

Pre ovog otkrića u pećini Maedun, najstarije poznato ribarsko oruđe bile su udice stare 23.000 godina, otkrivene na jednom ostrvu na jugu Japana.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.