Rezultati nisu vidljivi

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati nisu vidljivi

Čopor pasa lutalica pre nekoliko dana izujedao je Ljubicu M. (59) u Ulici Nede Spasojević na Bežanijskoj kosi, dok je od agresivnih životinja spasavala dvoipogodišnjeg dečaka. Organizacije za zaštitu životinja tvrde da je strategija „uhvati, steriliši i pusti” dobra, ali se ne sprovodi kako treba, dok gradske vlasti kažu da je potrebno vreme da se vide rezultati.

Strategiju za smanjenje populacije napuštenih pasa Grad je usvojio 2006. a sprovodi se od kraja 2008. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine.

- Ista strategija primenjuje se u mnogim evropskim zemljama i tamo je dala bolje rezultate nego kod nas. U Beogradu se očigledno ne sprovodi intenzivno.

Sterilisani psi ne bi trebalo da se kreću u čoporima, da budu agresivni i da predstavljaju opasnost - kaže Sandra Spoja iz Udruženja za zaštitu životinja „Evropska inicijativa 17”.

U nevladinim organizacijama za zaštitu životinja tvrde da strategija ne daje dobre rezultate, jer Grad ne shvata ozbiljno problem sa psima lutalicama.

- Mere predviđene strategijom su odlične, ali se ne sprovode kako bi trebalo, zbog čega dolazi do formiranja čopora koji napadaju građane bez povoda - naglašava Elvir Burazerović iz „Orke”.

Prema podacima Sekretarijata, od septembra prošle godine na ulicama Beograda uhvaćeno je 4.447 pasa, a sterilisano 3.726. Od kraja 2008. smanjen je broj pasa na ulicama za 3.000, a prema podacima Infektivne klinike broj registrovanih ujeda manji je za 11 odsto. Pretpostavlja se da se na beogradskim ulicama nalazi oko 4.500 pasa lutalica.

- Ne slažem se sa konstatacijom da strategija „uhvati, steriliši i pusti” nema efekta, a sprovodimo je intenzivno već dve godine. Iskustvo drugih evropskih gradova pokazuje da sve strategije daju rezultate na period od pet do 15 godina, tako da ne možemo govoriti o efektima pre vremena - kaže za „Blic” Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove, i dodaje da je Grad problem napuštenih pasa prepoznao kao jedan od ključnih problema.

- Plan za novu strategiju se pravi, a ona će biti usmerena na povećanje broja azila za zbrinjavanje napuštenih pasa. Na svakoj opštini biće izgrađen po jedan azil - objašnjava Terzin.

Isto veče kada je na Bežaniji napadnuta Ljubica M. ekipa „Veterine Beograd” uvatila je jednog psa iz čopora.

- Pas nije bio čipovan ni sterilisan, a činimo sve da bismo, prema informacijama koje smo dobili od policije, identifikovali i ostale pse koji su napali ženu. Ove životinje odmah će biti uklonjene sa ulice i prebačene u azil u Rakovici - kažu u „Veterini Beograd”.

Napadi od početka godine

Rotvajler napao devojčicu- februar

Pas napao dete u Miljakovcu- februar

Pas napao dete u OŠ „Rade Drainac” -februar

Pas ujeo ženu u Učiteljskoj naselju (napala za pet godina više desetina ljudi)- februar

Pas ujeo ženu- mart

Čopor napao majku sa detetom na Zvezdari- april

Četiri psa napala ženu na Dunavskom keju- jun

Psi napali muškarca u Palmira Toljatija- avgust

Psi izujedali ženu na Labudvom brdu- septembar

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.