NAJEZDA LUTALICA!

Izvor: Kurir, 10.Sep.2010, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJEZDA LUTALICA!

Glavnim gradom krstari četiri puta više uličnih pasa nego što je poželjno, dnevno se uhvati tridesetak, koji se odvode u jedno od dva prihvatilišta

Građani Beograda gube strpljenje!

Uprkos naporima da se broj pasa bez vlasnika na gradskim ulicama smanji, sve su češći slučajevi agresivnih lutalica koje napadaju ljude.

Pre dva dana Ljubicu Mirković (58) izujedao je čopor pasa dok je čuvala dvogodišnje dete na Bežanijskoj kosi, a nekoliko dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pre toga dva psa su oborila i izujedala Radmilu U. (51) na Labudovom brdu.

Iako su ekipe VU „Veterina Beograd" intervenisale neposredno nakon napada, samo jedan pas je uhvaćen.

- Naša ekipa je sat vremena češljala teren na kom se dogodio incident i uhvatila jednog psa koji nije čipovan ni sterilisan, te je upućen u Centar za sterilizaciju u Rakovici. Ukoliko se utvrdi da je pas agresivan, po ustaljenoj proceduri tamo će biti zadržan. Građani su i sami uočili da pojedinci okupljaju i hrane napuštene pse na toj lokaciji, pa se pretpostavlja da su ih oni sklonili pre dolaska naše interventne ekipe - rekli su nam u „Veterini Beograd", koja dnevno dobije između 25 i 30 poziva.

Sinoć su žitelji Centra 1 u Borči morali da sa svojom decom ostanu u stanovima zbog lutalica:

- Izvela sam dete predveče, ali napolju sam bila samo nekoliko minuta: na samo 20 metara od nas lutalice su se jurile, lajale, borile međusobno. Onda je došao čovek koji bez povoca šeta ogromnog boksera za kojim idu još četiri lutalice. Odmah potom je stigao i mladić sa svojim pitbulom koji, takođe, nije bio na povocu. Nama je ostalo samo da se pokupimo sa uplakanom decom i odemo kući - priča R. B., majka dvogodišnjeg deteta iz tog dela grada, i dodaje da su stvarno svi postali taoci pasa.

Prema rečima Vladimira Terzina, pomoćnika gradskog sekretara za zoohigijenu, optimalni broj uličnih pasa za naš grad je 1.500, a trenutno ih ima oko 6.000!

- Od tog broja u poslednje dve godine čipovano je i sterilisano više od 4.000. To je, kako se procenjuje, dve trećine ukupne populacije lutalica. Rezultat bi bio bolji da mnoge opštine u Srbiji, verovali ili ne, ne uklanjaju lutalice tako što ih dovoze na teritoriju glavnog grada - kaže Terzin.

Treba čekati dve godine

Grad Beograd se zalaže za model humanog rešavanja ovog problema i zato primenjuje strategiju „bez ubijanja", odnosno „uhvati - pregledaj - steriliši - čipuj", posle koje se obrađeni psi vraćaju u zonu iz koje su uzeti ili daju na usvajanje. Ovaj metod treba da doslednim sprovođenjem u roku od dve godine dovede broj uličnih pasa na optimum od 1.500.

Registrovani napadi

8.9.2010 - Ljubicu Mirković (58) izujedao čopor pasa na Bežanijskoj kosi

5.9.2010 - Radmilu U. (51) na Labudovom brdu napalo pet pasa lutalica

24.3.2010 - Poznatu voditeljku Suzanu Mančić (54) ispred zgrade napao pas lutalica

6.8.2009 - Portparolku DS Jelenu Trivan izujedali psi lutalice ispred Skupštine

13.6.2009 - Čopor lutalica na Adi Ciganliji napao i krvnički izujedao Sonju P. (21)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Rezultati nisu vidljivi

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40

Čopor pasa lutalica pre nekoliko dana izujedao je Ljubicu M. (59) u Ulici Nede Spasojević na Bežanijskoj kosi, dok je od agresivnih životinja spasavala dvoipogodišnjeg dečaka. Organizacije za zaštitu životinja tvrde da je strategija „uhvati, steriliši i pusti” dobra, ali se ne sprovodi kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.