Rezultati kvalifikacionog ispita za srednje škole do podneva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati kvalifikacionog ispita za srednje škole do podneva

BEOGRAD - Konačni rezultati kvalifikacionog ispita za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole biće objavljeni danas do 12 sati u matičnim osnovnim školama.

Ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike održan je 18. i 19. juna, a prema kalendaru upisnih aktivnosti, 26. i 27. juna predaje se prijava, kao i lista sa 20 želja sa odabranim školama, šifrom i nazivom obrazovnog profila, navedenim u konkursu za ovogodišnjii upis.

Kako navodi koordinator >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republičke upisne komisije Bojan Ristić, prilikom popunjavanja liste želja treba voditi računa da se pravilno upiše šifra obrazovnog profila, jer se ona unosi u operativni sistem.

Ako učenik upiše šifru obrazovnog profila koja ne odgovara nazivu tog profila, kompjuter će ga rasporediti na zanimanje koje možda ne želi ali ga je naveo u obrascu, objasnio je Ristić.

On je podsetio da se obrazac popunjava štampanim slovima i da, pored obavezne šifre učenika, treba uneti svih 20 želja koliko je predviđeno na listi, jer se učenici raspoređuju po broju bodova.

Ranijih godina se dešavalo da kandidati koji su imali više od 90 bodova ostanu neupisani, jer su naveli samo jednu ili dve škole, rekao je on i dodao da je sistem upisa elektronski i da se prvo raspoređuju učenici sa najvećim brojem bodova.

Učenici bi trebalo da vode računa i da upisuju realne želje, odnosno da provere koliko imaju bodova i koliko je potrebno za određenu školu, rekao je on i podsetio da se informacije o broju bodova potrebnih za upis mogu naći u Informatoru za upis u srednje škole.

Kandidati koji su položili kvalifikacioni ispit, svi oni koji su osvojili najmanje po jedan bod iz svakog predmeta, rangiraju se prema broju bodova na tom ispitu i uspehu u prethodnom školovanju na jedinstvenoj rang listi, nakon čega se podnosi lista sa 20 želja.

Na kvalifikacionom se može ostvariti najviše 40 bodova, po 20 iz svakog predmeta, dok uspeh iz osnovne škole i rezultati sa takmičenja "nose" najviše 60 poena.

Lista želja učenika biće objavljena 2. jula u osnovnim školama, a toga dana može se proveriri i tačnost liste i podneti eventualni prigovor.

Konačan raspored primljenih učenika biće objavljen 5. jula, a 7. i 8. jul rezervisani su za prijem dokumenata za upis u srednje škole. Kandidati koji tada ne budu upisani imaće još jednu šansu, oni će 9. jula popunjavati liste želja za škole u kojima je ostalo mesta, a upis će biti obavljen 11. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.