Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezolucija o Kosovu

B92: Vladajuća koalicija posle još jedne od kriza usaglasila je tekst rezolucije o Kosovu, o čemu će poslanici parlamenta sutra raspravljati. U rezoluciji o Kosovu piše i da međunarodni sporazumi koje Vlada potpisuje, uključujući i Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Koliko je ovaj tekst rezolucije, o kome su stavove usaglasili sinoć partneri vladajuće koalicije, samo odložio krizu do trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada ovu tačku o teritorijalnom integritetu pre potpisivanja Sporazuma s Unijom treba istumačiti, jedna je od tema današnjeg „Kažiprsta", čiji je gost gospodin Jovo Bakić, sociolog. Dobro jutro, hvala što ste ovde. Da li je ovaj tekst rezolucije i ova tačka koja je i bila zapravo predmet sporenja - odlaganje krize, ili je ona trajno prevaziđena?

Jovo Bakić: Ona zacelo nije prevaziđena, dakle, tu se radi o kupovini vremena i već 28. januara najranije, odnosno najkasnije, imaćemo opet spor, a taj spor može i ranije izbiti, pri raspravi o usvajanju ove rezolucije. Ne treba zaboraviti, radikali će osuti paljbu na ovakav tekst, njima neće biti dovoljno radikalan, neće biti za njih još jasnijeg povezivanja sa Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju, tako da će onda poslanici Demokratske stranke Srbije možda želeti da prihvate i poneki amandman radikala. Dakle, videćemo, u svakom slučaju, ovako kako je napravljeno meni ne deluje obećavajuće.

B92: A šta je to što ne deluje obećavajuće, zašto se može tumačiti na različite načine?

Jovo Bakić: Pa, evo, ovde između ostalog kaže - posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova i Metohije. Dakle, ako vi preispitujete diplomatske odnose, pri čemu ne morate prekinuti te diplomatske odnose, dovoljno je da povučete ambasadore iz zemalja, kako ćete onda pregovarati o evropskim integracijama? Dakle, tu je neminovno svaki razgovor o evropskim integracijama doveden u pitanje.

B92: A šta je rastegljivo u ovoj tački o Sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji?

Jovo Bakić: Mislite ovo da će morati biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje svaki sporazum međunarodni koji se napravi? Pa, prosto, ta formulacija je vrlo jaka, dakle, formulacija bi bila nešto slabija da je recimo rečeno da svaki međunarodni ugovor ne sme ugrožavati teritorijalni integritet, to bi onda značilo da Evropska unija može mirno sa nama sklopiti Ugovor, mi ćemo ići ka Evropskoj uniji, a oni kao u slučaju Kipra neće nas uslovljavati. Međutim, kada kažemo da moraju biti u funkciji, onda mi otprilike kažemo da Evropska unija mora da prizna izričito teritorijalni integritet.

B92: Da, to je na tragu onoga što je bilo rečeno pre dva dana, da Sporazum mora da se menja da bi pisalo...

Jovo Bakić: Tako je. E, sad, naravno, Demokratska stranka može ovo da tumači da Ugovor o pridruživanju i stabilizaciji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i sad, to je u redu, ali šta ako Demokratska stranka Srbije tumači drugačije i kaže - pa, ako su Velika Britanija i Francuska priznale ili hoće da priznaju Kosovo, to su najavile, i sad mi sa njima treba da sklapamo nekakav ugovor. Dakle, dovodi se u pitanje naš teritorijalni integritet, s tim što treba imati nešto u vidu, ovo je pravo i pravo je vrlo često jedna kula koja stoji ni na nebu, ni na zemlji, čardak, ako hoćete iz naše tradicije. U stvari, mi taj teritorijalni integritet i suverenitet nad Kosovom nemamo već osam godina i sad je samo pitanje da li će to negde da piše ili neće da piše, a nama je jako važno ako piše ili ne piše. Dakle, mi se u suštini bavimo besposlicama, jer ono što je realno stanje na terenu, mi nemamo suverenitet nad Kosovom i sigurno ga nećemo imati u narednim decenijama. To je, dakle, nešto sasvim izvesno, tek ako Sjedinjene Američke Države u jednom trenutku ne budu glavna sila na ovome svetu, već neka druga, pa onda ćemo mi možda moći vojnim putem da vratimo Kosovo.

B92: E, sad je pitanje kakvo će biti političko tumačenje te tačke, odnosno tog prava?

Jovo Bakić: Ovo je samo zamlaćivanje i političara, gubljenje ogromne energije nad nečim što ne zaslužuje da se na to gubi energija. Dakle, ovo je zamlaćivanje naroda.

B92: Zašto se, po Vašem sudu, gubi energija sada oko ove...?

Jovo Bakić: Zbog održavanja koalicije, jednostavno rečeno. Strankama, posebno Demokratskoj stranci je stalo da se održi koalicija i sad mi možemo da kažemo kao građani - Pa, i nama bi bilo najbolje da se koalicija održi pod uslovom, naravno, da želi i da čuva taj put u Evropsku uniju, ali šta ako jedan koalicioni partner i nije toliko zainteresovan za očuvanje koalicije? Šta ako taj koalicioni partner, u ovom slučaju Demokratska stranka Srbije, kaže - Pa, ja već imam rezervnog igrača na klupi koga mogu da uvedem kad god hoću. A oni imaju rezervnog igrača na klupi i to je Tomislav Nikolić, odnosno Srpska radikalna stranka i sad šta? Boris Tadić pobedi na izborima, a Vojislav Koštunica kaže - E, odlično, sada uvodimo radikale, a ja sam najbolji političar, najveštiji u zemlji.

B92: Da, o tome ćemo razgovarati malo kasnije, ja bih da se vratim sada samo na priču o rezoluciji. Da li je neko popustio u ovoj priči posle raspisivanja izbora i ko je popustio?

Jovo Bakić: Jedna strana stalno popušta u ovoj igri, to je Demokratska stranka, ona stalno popušta. E, sad, pazite, sklonost kompromisima, sklonost sporazumima je dobra stvar u politici pod uslovom da taj sporazum prvo, jeste poštovan, a vi vidite, svojevremeno je sporazumom, kompromisom došlo do onog šestog principa u koaliciji, koji kaže da ne može Boris Tadić, odnosno Demokratska stranka računati na mesta i predsednika i premijera, nego može samo jedno mesto da ima. E, sad kad je došlo to vreme da Demokratska stranka ima predsednika, njen koalicioni partner zateže zbog Kosova. Sad, pazite, čini se da je pitanje Kosova prosto tu nametnuto kao pitanje kojim ćemo se mi svi baviti potpuno zaludni i kao da nemamo u stvari znatno važnijih problema, recimo, kako će građani sutra otplaćivati kredite koje su uzeli ako dođe do formiranja Vlade Koštunice i ne znam, Vučića ili ko će već biti premijer, odnosno zamenik premijera. Dakle, umesto Đelića dođe Vučić i šta ćemo onda da radimo? Dakle, to su neke stvari koje bi trebalo da tište građane ili da brinu građane, a ne to da li će nešto što inače nije naše po faktičkom stanju i formalno da bude od nekoga priznato kao da nije naše.

B92: Ovakav sporazum čeka političko tumačenje i ovakva rezolucija će biti u stvari ishod, kada dođe to tumačenje na dnevni red. Ali, koliko u ovom trenutku izbija argumente Tadiću kao proevropskom lideru, koliko taj prostor zauzima drugi predsednički kandidat, odnosno LDP, partija koja sada podnosi kontrarezoluciju o očuvanju naše evropske perspektive?

Jovo Bakić: Znate kako, ovaj tekst je, kako bih rekao, kec na desetku i za Čedomira Jovanovića i za srpske radikale.

B92: Zašto?

Jovo Bakić: Čedomir Jovanović će reći - Pa, evo vidite kako mlaku politiku vodi Boris Tadić, on stalno popušta, i sad mi svi vidimo da on stalno popušta, a ja sam taj, kaže Čedomir Jovanović, koji će da obezbedi evropsku perspektivu Srbiji. E, sad, mi možemo imati rezerve prema njemu lično, možemo njegova obećanja dovoditi u pitanje, ali načelno gledano, to otprilike tako izgleda. A s druge strane, Tomislav Nikolić kaže - Pa, pogledajte vi ovu koaliciju, pa vidite šta oni rade, pa oni ne mogu ni o čemu da se dogovore osim da prave trule kompromise. Zašto bi se pravili truli kompromisi? Hajde da mi fino jasno i glasno kažemo - Nećemo u Evropsku uniju, hoćemo da budemo ruska gubernija, hoćemo ruske trupe u Srbiji, izvršavamo naloge Vladimira Putina do daljega i to je to.

B92: Koliko je sada bitno i ponašanje trećeg koalicionog partnera, to je G17 plus? Podsetiću da su oni izašli iz prošle vlade upravo zbog prekida pregovora s Evropskom unijom. Doduše, bili su izbori već očigledni i to jeste možda bilo u funkciji marketinga, ali svejedno, to je bio oficijelni razlog što su oni napustili vladu.

Jovo Bakić:To je bio politički marifetluk u to doba, a sada su oni u neznanju, sve bi lako bilo da su oni dovoljno moćni, pa da zaista sad obore Vladu i formiraju neku Vladu koja će ići ka Evropskoj uniji. Oni, međutim, nisu dovoljno moćni, a s druge strane, ne smeju s Vojislavom Koštunicom i radikalima, dakle, to je nešto što je za njih nedozvoljivo, tako da će se na kraju desiti da će oni jednostavno morati da slede Demokratsku stranku i šta god uradi Demokratska stranka, tu će morati da ide i G17 ako iole želi da preživi na političkoj sceni Srbije.

B92: Postoji li logično objašnjenje za problem potpisivanja Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji iz perspektive Demokratske stranke Srbije, s obzirom na to da je CEFTA već potpisana, da smo u energetskoj zajednici, dakle, da mi već imamo ugovore, na kraju krajeva, možemo i o „Partnerstvu za mir" da govorimo?

Jovo Bakić: Da, pazite, evo, da dovedemo stvari namerno do apsurda, ali da bi pokazali koliko je sve ovo...

B92: Samo da dodam da je taj ugovor o energetskoj zajednici i UNMIK potpisao.

Jovo Bakić: Da, koliko je ovo sve jedna prazna priča, jedno zamlaćivanje. Hajde, recimo sklapa se sporazum o naučno-obrazovnoj saradnji i taj sporazum na primer ne uključuje univerzitet u Prištini, dakle, albanski univerzitet u Prištini. Ako bi svaki međunarodni ugovor morao biti u funkciji poštovanja teritorijalnog integriteta zemlje i suvereniteta, to bi bilo kršenje tog ugovora, jer univerzitet u Prištini nije uključen u tu saradnju, nego samo univerzitet u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i tako dalje. I šta mi onda treba da uradimo? Da ne sklopimo taj ugovor, jer univerzitet u Prištini nije uključen i ne poštuje se teritorijalni integritet zemlje? Dakle, to je to, mi, ako hoćemo na taj način da tumačimo, nećemo ni jedan jedini međunarodni ugovor sa zapadnom zemljom sklopiti. Posebno u ovom tekstu iritira stalno pozivanje na neke zapadne zemlje koje otprilike nama rade o glavi. To je vrlo vešto podsticanje antizapadnog raspoloženja u Srbiji i veoma podseća na početak devedesetih godina kada se govorilo o četvrtom Rajhu i tako dalje. Dakle, to su potencijalno vrlo opasne stvari i kao da se voda tera na vodenicu radikala, kao da je to cilj koji Vojislav Koštunica ima, i u prilog tome govore zalaganja političkih analitičara bliskih DSS-u koji su otprilike jedno godinu i po do dve dana potrošili, ako ne i više, u normalizaciji Srpske radikalne stranke u Srbiji. Otprilike, to je divna, konzervativna stranka, pa zašto ne bismo ušli s njom u koaliciju? A s druge strane, ako imate u vidu da su neki naši diplomati, po saznanjima koja ja imam, tu istu stvar radili u mestima svog sadašnjeg boravka, dakle, u nekim metropolama zapadne Evrope i ubeđivali domaćine da su srpski radikali jedna izvanredna stranka, onda to još dodatno dobija na težini. I naposletku, ako imamo u vidu da oni ljudi u Demokratskoj stranci Srbije, na primer profesor Vladeta Janković, koji su najviše okrenuti saradnji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, zapravo odlaze iz zemlje, oni se pomeraju, nisu dobili nikakvo važno mesto u stranačkim srukturama na proteklom kongresu u Skupštini DSS-a, to onda znači da se temeljito priprema teren za jednu koaliciju koja će najverovatnije uslediti posle predsedničkih izbora između Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

B92: Još jedan detalj u ovoj rezoluciji mi je upao u oči, to je priča o vojnoj neutralnosti Srbije, i o tome da će na referendumu da se odluči o tome da li ćemo na kraju ući u NATO ili ne. Međutim, to je ušlo u program Demokratske stranke Srbije, faktički je to tačka njihovog programa.

Jovo Bakić: Moram da kažem da se ja s tom tačkom slažem, dakle, ja bih uvek to potpisao. Zato bismo ulazili u NATO? Ja zaista mislim da je ta organizacija veoma problematična, veoma sporna i tu ja potpuno podržavam Demokratsku stranku Srbije. Dakle, i NATO je ako hoćete ono najgore što na Zapadu postoji, ne treba uzimati ono najore što na Zapadu postoji, nego ono najbolje. Mi smo vrlo često skloni da prvo uzimamo najgore stvari sa Zapada.

B92: Međutim, meni je zanimljivo da je to ušlo kao programski stav Demokratske stranke Srbije , o tome govorim, a ne o sadržaju.

Jovo Bakić: Dobro, to je još jedan pokazatelj sklonosti Demokratske stranke za sporazume i sad kažem da je dobro u nekom generanom stavu političkom, beskompromisna politika je loša politika, beskompromisna politika vodi u ćošak, to je recimo politika srpskih radikala - Nećemo praviti kompromise, ako treba, mi smo ruska gubernija, sve da bismo terali neki inat.

B92: Da li je prerano tumačiti sada, ali koliko je zaista naš evropski put ozbiljno ugrožen sada?

Jovo Bakić: Meni se čini da je veoma ugrožen, meni se čini da se politička scena jasno pregrupisala, da će se to tek pokazati u svojoj punoći posle predsedničkih izbora. Dakle, Demokratska stranka Srbije menja tabor, oni su dosad važili kao proevropska stranka, odsad neće važiti kao proevropska stranka, oni su se opredelili za carstvo nebesko. Pre nekoliko meseci, kada su novinari hteli da pitaju Vojislava Koštunicu više ne znam šta, on je izjavio, to je „Politika" prenela, da trenutno on razmišlja samo o Kosovu i ni o čemu drugom. Pa, vidite kolika je to neodgovornost, premijer jedne vlade razmišlja isključivo o jednom pitanju i ni o čemu drugom. Pa, šta će mu onda Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ako je već tako? Jednostavno, to je stranka koja je prelomila i koja je rešila da ide u pravcu zapostavljanja svih ostalih sfera društvenog života zarad borbe, i to potpuno fiktivne borbe, jer to je borba koja se vodi na papiru, a ne u realnosti za Kosovo i Metohiju.

B92: Dobro. Ko će biti u kom bloku kada se politička scena pregrupiše?

Jovo Bakić: U proevropskom bloku biće najverovatnije Demokratska stranka, dakle, ja mislim da ovaj tekst nije odraz pravog raspoloženja Demokratske stranke, mislim da oni pokušavaju da održe koaliciju, da se trude koliko god mogu, ali da će im na kraju napori biti bezuspešni. Čini mi se da oni sami toga nisu najsvesniji, ali to je problem koji oni imaju. Dakle, osim Demokratske stranke, tu bi trebalo da bude i G17 plus, tu bi verovatno bila, u stvari, ne verovatno nego sigurno, i Liberalnodemokratska partija, a u ovom drugom bloku bili bi narodnjaci, dakle, Vojislav Koštunica, Velimir Ilić, Dragan Marković Palma plus srpski radikali. Dakle, imali bismo dve raspolućene polutke Srbije i to je vrlo negativan scenario zato što to nije samo politička podela, već je to podela koja bi išla kroz društveno tkivo Srbije. Dakle, društvo bi bilo iz temelja podeljeno i potreseno, gde bi ova, tako da kažem, prorusko-izolacionistička polovina bila premoćna u ovom trenutku, oni bi mogli da vladaju sa solidnom većinom naredne tri godine. Za te tri godine puno štete se može napraviti i nesumnjivo će napraviti, tako da nažalost, mi u Novu godinu ulazimo s prilično crnim perspektivama.

B92: Šta će biti ako Demokratska stranka Srbije ipak ne prelomi i ne uđe u koaliciju s radikalima, s obzirom na činjenicu da se ne prognozira dug vek DSS-a u takvom bloku?

Jovo Bakić:Oni neće dugo trajati, znate, recimo Boris Tadić pobedi, oni prave koaliciju sa radikalima, ali tada će Vojislav Koštunica imati dosta jaku poziciju, moći će sa manje od 10% podrške u biračkom telu da zapravo vodi zemlju. A s druge strane, ako bi Tomislav Nikolić pobedio, a Vojislav Koštunica razvrgnuo koaliciju s demokratama, onda bi se mogao očekivati definitivni kraj Demokratske stranke Srbije.

B92: Da, ali postavlja se pitanje sada i da li bi radikali ušli, ukoliko Tadić...

Jovo Bakić: Ako Tomislav Nikolić pobedi, radikali najverovatnije ne bi ulazili u koaliciju, jer bi bili suviše jaki i tražili bi izbore da bi onda imali sopstvenog i predsednika i premijera. Međutim, ako Tomislav Nikolić izgubi, onda će oni biti zadovoljni s nekim potpredsedničkim mestom u vladi Vojislava Koštunice.

B92: Počela je izborna kampanja, kandidati su već na terenu i na konvencijama Srpske radikalne stranke, pa i Socijalističke partije Srbije, i jedni i drugi se mnogo više nego na prethodnim izborima vraćaju u prošlost. Mrkonjić govori o putu Slobodana Miloševića, mnogo više, čini mi se, nego na prošlim izborima. Kakav je Vaš utisak?

Jovo Bakić: Pa, sigurno, cela društvena atmosfera ili bolje rečeno atmosfera u društvu je takva da favorizuje određene izolacionističke trendove. Jednostavno, objektivno govoreći, Nikola Sarkozi, predsednik Francuske je jedan vrlo lep vetar u jedra radikalima napravio. Dakle, ono što je on izjavio bahato, arogantno, to je nešto što sigurno Borisu Tadiću ne može pomoći. I u tom smislu, kada jedan prosečan Srbin čuje takve stvari, pa kao da nas šamaraju i sad, te šamare od ljudi s kojima bi trebalo sarađivati nije lako trpeti. I onda se javlja inat, po kome smo inače poznati, a taj inat, nažalost, nama ne može pomoći.

B92: Da, zanimljivo je i priključenje Borislava Pelevića Srpskoj radikalnoj stranci i setila sam se da se on 2003. godine mnogo svađao s Vučićem na izborima, pa je čak i neki sudski postupak za klevetu bio pokrenut, pa je Vučić njega optuživao po tabloidima da je odgovoran za nekakvo ubistvo, da je elegantan, da nosi crne čarape, ali češće na glavi nego na nogama. Vrloje zanimljivo kako su prevazišli sad, 2007. godine taj sukob.

Jovo Bakić: Pa, to je politika, teške reči se zaboravljaju. Setite se i Božidar Đelić i Mlađan Dinkić su razmenjivali mnoge teške reči, pa su sad zajedno u vladi. Dakle, političari se međusobno vređaju, ali zarad političkih interesa zaboravljaju lične uvrede.

B92: A zanimljivo je i da je Pelević sada jedan od govornika na tim skupovima radikala, kao nekakav adut, Stranka srpskog jedinstva...

Jovo Bakić: Dobro, to je više marketinški potez radikala, jedna poruka nacionalno svesnim biračima - Evo, nacionalne snage se udružuju, ujedinjuju, sve smo jači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.