Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezervista video zlostavljanje

Beograd -- Na suđenju za Ovčaru rezervista iz Lapova Milan Petković rekao da je video maltretiranje zarobljenika.

Petković je u svedočenju rekao da se u hangaru, u kojem su se nalazili zarobljenici, zadržao oko dva sata i da je u njemu primetio 150 do 200 zarobljenika. Prema njegovim rečima, prilikom uvođenja zarobljenika u hangar "dobrovoljci i teritorijalci" su ih šutirali i udarali pesnicama, a primetio je da ih je jedna osoba udarala i "motkom".

Petković, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je stražario unutar hangara, kazao je da je među zarobljenicima primetio jednu ženu i zarobljenog vojnika "bez noge do kolena, umotanu u krvave zavoje".

On je rekao da je video kada je grupa teritorijalaca iz hangara izvela desetak zarobljenika, ali da tome nije pridavao značaj jer je bilo rečeno da ih premeštaju u drugu prostoriju.

Petković je kazao da je među zarobljenicima bilo i uniformisanih osoba, uz ocenu da su se neki neposredno pre zarobljavanja presvukli jer su imali "tesne cipele, letnje majice ili kratke pantalone".

"U hangar su ulazili teritorijalci i prepoznavali zarobljenike", kazao je Petković i dodao: "jedan teritorijalc je prišao jednom zarobljeniku i pitao ga zašto mu je ubio brata i potom ga šutnuo nogom u grudi i otišao". Petković je rekao da je nakon napuštanja hangara otišao da spava i da nije čuo pucnjavu.

Rezervista iz Batočine Saša Miljić, koji je zajedno s Petkovićem stražario u hangaru, kazao je da nije primetio maltretiranje zarobljenika.

Predsedavajući Sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da najavljeni svedoci iz Haškog tribunala, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, neće svedočiti. "Oni su odbili da svedoče, a sud nema mogućnosti da ih prinudno dovede u sud", kazao je Krstajić.

Pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, za zločin nad 192 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari, 1991. godine, optuženo je 17 osoba - pripadnika Teritorijalne odbrane.

Svi optuženi negirali su da su odgovorni za zločin. Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari nastavlja se 7. februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.