Petak, 28.01.2005.

16:59

Rezervista video zlostavljanje

Na suđenju za Ovčaru rezervista iz Lapova Milan Petković rekao da je video maltretiranje zarobljenika.

Izvor: B92, Beta

Default images

Petković je u svedočenju rekao da se u hangaru, u kojem su se nalazili zarobljenici, zadržao oko dva sata i da je u njemu primetio 150 do 200 zarobljenika. Prema njegovim rečima, prilikom uvođenja zarobljenika u hangar "dobrovoljci i teritorijalci" su ih šutirali i udarali pesnicama, a primetio je da ih je jedna osoba udarala i "motkom".

Petković, koji je stražario unutar hangara, kazao je da je među zarobljenicima primetio jednu ženu i zarobljenog vojnika "bez noge do kolena, umotanu u krvave zavoje".

On je rekao da je video kada je grupa teritorijalaca iz hangara izvela desetak zarobljenika, ali da tome nije pridavao značaj jer je bilo rečeno da ih premeštaju u drugu prostoriju.

Petković je kazao da je među zarobljenicima bilo i uniformisanih osoba, uz ocenu da su se neki neposredno pre zarobljavanja presvukli jer su imali "tesne cipele, letnje majice ili kratke pantalone".
Vukovar 1991. (FoNet)
"U hangar su ulazili teritorijalci i prepoznavali zarobljenike", kazao je Petković i dodao: "jedan teritorijalc je prišao jednom zarobljeniku i pitao ga zašto mu je ubio brata i potom ga šutnuo nogom u grudi i otišao". Petković je rekao da je nakon napuštanja hangara otišao da spava i da nije čuo pucnjavu.

Rezervista iz Batočine Saša Miljić, koji je zajedno s Petkovićem stražario u hangaru, kazao je da nije primetio maltretiranje zarobljenika.

Predsedavajući Sudskog veća Vesko Krstajić rekao je da najavljeni svedoci iz Haškog tribunala, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, neće svedočiti. "Oni su odbili da svedoče, a sud nema mogućnosti da ih prinudno dovede u sud", kazao je Krstajić.

Pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, za zločin nad 192 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari, 1991. godine, optuženo je 17 osoba - pripadnika Teritorijalne odbrane.

Svi optuženi negirali su da su odgovorni za zločin. Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari nastavlja se 7. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: