Revizija predmeta značila bi mnogo

Izvor: B92, 18.Jan.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizija predmeta značila bi mnogo

Beograd -- Ohrabruje Bramercom stav, koji je preneo ministar pravde da će Tužilaštvo Tribunala uložiti napor da eventualno dođe do revizije u predmetu "Gotovina - Markač".

Za srpske žrtve koje su izgubile veru u pravdu, to bi mnogo značilo, rekao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije, za Danas.

On ističe da je još u prvoj reakciji na presudu Žalbenog veća kojom su oslobođeni Gotovina i Markač istakao da je zapanjujuće da se na osnovu identično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrđenog činjeničnog stanja donesu dve dijametralno suprotne odluke.

"Prvostepeno Pretresno veće u sastavu trojice, jednoglasno utvrdi krivicu generala Gotovine i Markača i izrekne im adekvatne višegodišnje kazne zatvora, to obrazloži na 1.200 stranica, a drugostepeno - Žalbeno veće petorice preglasavanjem - tri prema dva - oslobodi okrivljene i to obrazloži na 56 strana", kaže Vukčević.

Prema njegovim rečima, da li će zaista doći do revizije, koja je formalno moguća, "zavisi od napora koje će uložiti Bramercov tim".

"U tome svi treba da im pomognemo, na osnovu informacija do kojih smo došli u radu na predmetima iz vremena "Oluje". Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić i ja odlučni smo da regionalnom saradnjom utvrdimo ko je odgovoran za 200.000 proteranih srpskih civila i za preko hiljadu srpskih žrtava", zaključuje Vukčević.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vukčević: Revizija u slučaju “Gotovina-Markač” značila bi mnogo

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2013

- Za srpske žrtve koje su izgubile veru u pravdu mnogo bi značilo da Tužilaštvo Tribunala uloži napor da eventualno dođe do revizije u predmetu "Gotovina-Markač" - kaže tužilac za ratne zločine

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.