Revidirani akcioni plan za Poglavlje 23 u Briselu, nakon toga opet rasprava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revidirani akcioni plan za Poglavlje 23 u Briselu, nakon toga opet rasprava

Ministarstvo pravde objavilo je na svom sajtu novu verziju revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koja je prosleđena i Evropskoj komisiji čiji eksperti u Briselu treba da daju mišljenje i preporuke za dalje unapređenje tog teksta.

Revidirani akcioni plan je rezultat višemesečnog konsultativnog procesa sa pravosudnim institucijama i organizacijama civilnog društva, navodi Ministarstvo pravde u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da će nakon usaglašavanja teksta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa preporukama iz Brisela ponovo biti otvorena javna rasprava radi transparentnog i inkluzivnog procesa izrade finalne verzije.

Jedna od bitnih novina u tekstu Revidiranog akcionog plana odnosi se na formiranje posebnog Koordinacionog tela Vlade Srbije, čija će uloga biti da prati efikasnost sprovođenja mera i ciljeva iz Akcionog plana.

Takođe, isto telo će imati za zadatak da prati i implementaciju aktivnosti iz Strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine, čija se izrada paralelno odvija sa procesom revizije Akcionog plana za Poglavlje 23.

Ministarstvo pravde napominje da ovakav pristup treba da rezultira postizanjem maksimalne efikasnosti mehanizma praćenja definisanih aktivnosti, kao i da obezbedi objektivne izveštaje kroz jačanje odgovornosti za rezultate sprovođenja Akcionog plana i Strategije kod samih nosilaca mera i aktivnosti.

Rokovi predviđeni u Akcionom planu za Poglavlje 23 jednako su definisani i za sprovođenje mera iz Strategije.

Takođe, ministarstvo podseća da je konsultativni proces izmene navedenog dokumenta otpočeo još sredinom 2018. godine, kada je više od 50 institucija, koje su nosioci aktivnosti u ispunjavanju mera i ciljeva iz Akcionog plana za Poglavlje 23, uzele učešće u izradi dokumenta.

Pored toga, Ministarstvo pravde je organizovalo i okrugle stolove za predstavnike civilnog sektora, čiji su komentari bili od velike važnosti prilikom revidiranja teksta Akcionog plana, što pokazuje i činjenica da je više od polovine od ukupnog broja NVO preporuka usvojeno.

Pored teksta Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23, na internet prezentaciji Ministarstva pravde, svi zainteresovani mogu naći i Izveštaj u kome se objašnjava koje su sve organizacije civilnog društva poslale svoje komentare, da li su oni usvojene ili nisu, sa obrazloženjem zašto nisu - ukoliko je to slučaj, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.