Izvor: Piplmetar.rs, 10.Jul.2023, 11:31

Restorani smislili novi trik da izvuku novac: Mislićete da je jeftinije, a mogu da „oderu“

Obratite pažnju jer ovakvi jelovnici nude manje od porcije

Hvar / Foto: Shutterstock


Čini se da će mnogima uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima biti potrebne posbne veštine, a ne bi bilo zgoreg ni da krenete koji sat ranije na ručak da biste shvatili kako naručiti i šta koliko košta.
Ovako regionalni mediji ocenjuju novu, neobičnu praksu ugostitelja. Naime, sve češće se može videti kako se hrana na jelovnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << izražava u težini u miligramima pa bi mnogi mogli neprijatno da se iznenade ako tu cenu zamene za cele porcije, a na kraju stigne tri do četiri puta veći račun.
Primer jednog takvog jelovnika dostavila je Jutarnjem listu čitateljka koja je, kaže, bila zbunjena cenama u jednom šibenskom restoranu u kojem na kraju nije ručala.
Recimo, cena dagnji izražena za težinu od 50 dekagrama. Škampi se potom izračunavaju na deset dekagrama, onda sledi file tune koji je obračunat po porciji, a zatim lignje i orada – opet račun na deset dekagrama.
Onima koji su malo brzopleti i naivni moglo bi se učiniti kako porcija lignji sa žara dođe samo šest evra, a zapravo je reč o deset dekagrama što je znatno manje od standardne porcije.
Cela stvar dodatno je zbunjujuća jer pokraj tih težina od deset dekagrama u zagradi piše kako porcije variraju od 30 do 50 grama pa je tim više nejasno čemu izračun na samo 100 grama i može li potrošač, ako to poželi, u restoranu zaista da naruči deset dekagrama lignji?
Foto: Shutterstock


A ako ne može, čemu onda takva računica i ako se već insistira na deset dekagrama – zašto se isti princip ne primenjuje i na ostalu ribu, nego neka ide na 100 grama, neka na pola kilograma, a neka na kilogram?
Kako pojašnjavaju u tamošnjem Državnom inspektoratu, inspektori ovakav jelovnik ne ocenjuju spornim. Naime, ugostitelj je prema Zakonu o ugostiteljskoj delatnosti dužan utvrditi normative za svako jelo i piće, pružiti uslugu u skladu s normativom, a u njemu, pak, moraju biti utvrđeni vrsta, količina i kvalitet svakog jela.
„Pojedina jela se uslužuju prema težini – na primer, jagnjetina, riba i plodovi mora – osim ako nisu utvrđena po komadu, odnosno porciji. Prilikom narudžbine gost bi trebalo s ugostiteljem da razjasni veličinu porcije i način određivanja količine pojedinog jela u porciji, a kako bi se otklonile eventualne nejasnoće“, kažu u Inspektoratu i dodaju da cenovnik ne krši propise, ali ne odgovaraju na pitanje je li on za potrošača zbunjujući.
Da li ste imali sličnih iskustava? Pišite nam u komentarima.
(Telergaf Biznis)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Novi "sistem" cjenovnika u Hrvatskoj zbunio goste

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2023

Pažljivo čitajte. Kako stvari stoje, mnogima će uskoro za snalaženje s restoranskim jelovnicima biti potrebna posebna uputstva, a biće pametno na ručak stići i koji sat ranije da shvatiš kako naručiti i šta koliko košta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.