Republikanci privremeno blokirali raspravu o opozivu Trampa

Izvor: Beta, 11.Jan.2021, 22:16

Republikanci privremeno blokirali raspravu o opozivu Trampa

Članovi Predstavničkog doma Kongresa SAD iz redova Demokratske stranke predstavili su danas rezoluciju za opoziv odlazećeg predsednika države Donalda Trampa, ali su pojedini republikanci privremeno blokirali raspravu o tom zahtevu.Demokrate su Rezolucijom pozvale američkog potpredsednika Majka Pensa da aktivira 25. amandman na Ustav SAD i smeni republikanca Trampa, koga optužuju za podsticanje pobune protiv države, devet dana pre isteka njegovog mandata."Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju", navodi se u Rezoluciji na četiri stranice, navodi Asošiejted pres.Prema 25. amandmanu, potpredsednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsednik SAD smesta postao šef države.Na primenu 25. amandamana prethodnih dana je pozvalo više članova Kongresa iz redova Demokratske, ali i Republikanske stranke, optužujući Trampa da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su u sredu upale u Kongres, u vreme posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je da republikanci koji su danas blokirali hitno usvajanje Rezolucije "ugrožavaju Ameriku i podrivaju njenu demokratiju" i ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta su demokrate prebacivale Trampu u rezoluciji

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2021

VAŠINGTON - Članovi donjeg doma Kongresa iz Demokratske stranke predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsjednika.

Nastavak na Nezavisne Novine...

DA LI JE OVO TRAMPOV KRAJ? Stejt department objavio da je aktuelni predsednik završio mandat

Izvor: Blic, 11.Jan.2021

Na zvaničnom sajtu američkog Stejt departmenta osvanula je informacija o završetku mandata odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Nastavak na Blic...

Predstavnički dom traži od Pensa da se pozove na 25. amandman

Izvor: VOA, 12.Jan.2021, 17:21

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak uveče je usvojio rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi se predsednik Donald Tramp razrešio dužnosti. Smena predsednika po 25. amandmanu podrazumeva da potpredsednik...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.