Republika Srpska: Dokument o očuvanju Dejtona u 20 tačaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska: Dokument o očuvanju Dejtona u 20 tačaka

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rano jutros na posebnoj sednici Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na njen položaj i prava, u 20 zaključaka, ističući kao najvažnije načelo koje promoviše prava konstitutivnih naroda, pravo na samoopredeljenje.

Skupština RS je odbacila sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i nastaviće da deluje u skladu sa osnovnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustavnim načelom prema kojem je BiH nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, RS i Federacije BiH.

Svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete Skupštine RS smatra se udarom na sam Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu BiH. i parlament RS će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma.

Ističe se da bilo kakva težnja za izmenom složene dejtonske strukture apsolutno nedopustiva i da može dovesti do neželjenih posledica.

Parlament RS zahteva da potpisnice Dejtonskog sporazuma i predstavnici međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je suprotna njegovim odredbama i principima.

Zaključcima se zadužuju sve nadležne institucije RS da pripreme sveobuhvatne informacije o okolnostima i aktivnostima koje su dovele do donošenja odluke o davanju saglasnosti RS na sporazume o formiranju Zakona o odbrani BiH, Zakona o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, kao i drugih zakona kojima su derogirane nadležnosti RS, kao i onih zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH i kojima se ugrožava ustavno-pravni položaj RS zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

RS je protiv bilo kakve protivustavne teritorijalne reorganizacije BiH i bilo kakvih aktivnosti na urušavanju teritorijalne organizacije Grada Istočno Sarajevo i zaključcima podseća da Bosna i Hercegovina poseduje ograničeni i izvedeni suverentitet koji se ogleda u delovanju prema trećim državama, a da unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Skupština RS kao najvažnije načelo Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 4 ističe prava konstitutivnih naroda u skladu sa principima Ustava BiH i međunarodnih dokumenata koji promovišu prava naroda, uključujući i pravo na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

Nadležnosti BiH utvrđene Ustavom BiH su ograničene i taksativno nabrojane u članu 3.1. dok su nadležnosti entiteta sve one koje Ustavom BiH nisu izričito dodeljene nivou BiH. To potvrđuju i mehanizmi zaštite entitetskih prava kao i prava konstitutivnih naroda.

U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje koje je proklamovano Poveljom Ujedinjenih nacija i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu, navodi se u zaključcima.

Skupština je zaključila da kao krivično delo po Krivičnom zakonu RS treba odrediti ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka RS, odnosno delovanje suprotno stavovima NSRS.

Predstavnici RS se obavezuju da ne učestvuju u menjanju Poslovnika o radu i drugih akata na način da se tim izmenama smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz RS za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

RS ne prihvata aktivnosti koje vode neustavnoj unitarizaciji BiH i zahteva od svih nosilaca vlasti da svoje aktivnosti usmere na povrat ustavnih nadležnosti entiteta.

Skupština RS smatra da je neprihvatljiv i neproduktivan dalji ostanak i ponašanje visokog predstavnika u BiH, čije izjave, kako se navodi, češće doprinose nesporazumima nego sporazumima u BiH.

Parlament RS odbacuje bonska ovlašćenja visokog predstavnika kao potpuno neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

Više zaključaka se odnosi na reformu institucija pravosuđa na nivou BiH - Suda BiH, Tužilaštva BiH i sistema Visokog sudskog i tužilačkog veća.

Na kraju se ističe da RS podržava saradnju sa NATO, ali se protivi članstvu BiH u NATO, i poručuje da će u slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu,RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu u bilo kakvim vojnim savezima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.