Rent-a-jedrilicom po Egeju

Izvor: Politika, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rent-a-jedrilicom po Egeju

Avanturistima zaljubljenim u morski horizont agencije nude u najam jedrilice raznih tipova i veličina da bi krstarili grčkim ostrvima po sopstveno izabranoj ruti. Kapetana ili birate sami (uslov je da ima sve dozvole), ili će vam ga obezbediti agencija koja rentira brod. Sve drugo, trasa, broj dana na brodu, da li ćete pomagati u upravljanju ili ćete se samo izležavati – zavisi od vaše mašte, radoznalosti, želja, ali i novca.

– Najam jedrilica funkcioniše baš kao i rentakar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usluga, s tom razlikom da ako onaj ko iznajmljuje brod nije obučen da ga sam vozi, mora da iznajmi skipera. Ova ponuda pustolovnog turizma bolja je za već oformljene grupe turista koji se dobro međusobno poznaju. Iskustvo je pokazalo da je loše kada se napravi spoj neodgovarajućih ljudi na relativno malom prostoru, kakav su jedrilice od 10 ili 15 metara, a na jedrenju se obično provodi do 14 dana. Broj osoba na krstarenju nije određen, ali su grupe obično od četiri do osam putnika, plus skiper – kaže Milan Zdravković, predstavnik grčke agencije "Apolonija jahts" za Srbiju.

Ovakvo krstarenje odudara od klasičnog turističkog aranžmana. Nema određenih tura sa polaskom iz Beograda ili drugih gradova u Srbiji. Ugovara se samo gde i kada će grupa preuzeti brod, i od kada do kada traje putovanje. Početak je obično u Atini, ali može da bude i na nekom od grčkih ostrva.

Prosek godina naših turista koji žele ovakav odmor je od 30 do 40, ali to nije pravilo; ima i starijih i mlađih. Najčešće se uz brod iznajmljuje i kapetan (skiper). Grci za tu uslugu traže 130 evra na dan, a postoji mogućnost da se skiper povede i iz Srbije, jer se, kako kaže naš sagovornik, kod nas jedrenjem bavi dosta ljudi, a i dnevnice su nešto niže – od 80 do 100 evra.

Prosek cene iznajmljivanja jedrilice od oko 15 metara u sezoni je, bez uračunate dnevnice za kapetana, oko 4.000 evra. Ima i jeftinijih, ali i dosta skupljih varijanti. Hrana takođe nije uračunata u aranžman, ali, iz iskustva onih koji krstare, ona u ukupnim troškovima nije krupan izdatak; za 14 dana na nju ode oko nekoliko stotina evra. Jedrilice i brodovi raspolažu neophodnim kulinarskim priborom, tako da putnici ne treba da ga nose.

Omiljena trasa naših avanturista jeste obilazak glamur ostrva Mikonosa, Santorinija, a onda punim jedrima pravac u zavučene male uvale retko posećenog ostrva Amorgos (na kojem je Luk Beson snimao kultni film "Veliko plavetnilo") i druge slične tajne Egejskog i Jonskog mora...

– Ovakav odmor, daleko od telefona i modernih pomagala, gde ste u milosti samo gospodara vetra i prelepog mora, donosi posebno pročišćenje duše i čini kao da se duže odmarate od stvarnog broja dana koje ovako provedete –tvrdi predstavnik agencije "Apolonija jahts".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.