Region zajednički protiv kriminala

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region zajednički protiv kriminala

Iskrena i dosledna saradnja policija i pravosudnih organa u regionu, jedina je prava prepreka organizovanom kriminalu na ovim prostorima.

Iskrena i dosledna saradnja policija i pravosudnih organa zemalja regiona, uz pravovremenu razmenu informacija, jedina je prava prepreka organizovanom kriminalu na ovim prostorima.

Policajci kažu da se na taj način može prevazići i jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju u toj borbi-zloupotreba dvojnih državljanstava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Upozoravaju da se problem dodatno komplikuje kada pojedine kriminalne grupe imaju zaštitu političkih mentora.

Organizovane kriminalne grupe na ovim prostorima ne poznaju granice, veru i naciju, jedina svetinja im je novac i zato su često korak ispred policije.

Pravosudnim organima su nekada vezane ruke, jer se dešava da kriminalci posle zločina pobegnu u zemlju čije državljanstvo imaju kako bi izbegli izručenje.

Jedno od rešenja je potpisivanje sporazuma kojima bi se omogućilo ustupanje krivičnog gonjenja i razmena dokaza.

"Tog trenutka kada kriminalci shvate da nemaju uporište ni u jednoj državi onda ćemo sigurno promeniti tu sliku. Bojim se da u ovom trenutku sve zemlje u regionu pa i šire nemaju jedinstven interes", kaže Milorad Veljović, direktor policije Srbije.

Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića, razbijanje kriminalne grupe Darka Eleza, akcije "Delta", "Leutar" i "Gradina" u kojima je uhapšeno više od 80 osumnjičenih za šverc narkotika primeri su dobre saradnje policija Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Zajednički istražni timovi su sledeći nivo saradnje.

Zajednički istražni timovi

"To apsolutno podrazumeva da istražitelji iz svih tih država moraju raditi zajednički u jednom istom timu. Mi zapravo pretpostavku da takvi zajednički istražni timovi funkcionišu imamo, imamo medđu ugovore koji to predviđaju", kaže Krunoslav Borovec, iz MUP-a Hrvatske.

Policije i pravosuđa zemalja regiona moraju insistirati na razmeni podataka o imovini kriminalaca kako se ne bi dešavalo da nelegalno stečen novac u jednoj državi pokušaju da legalizuju investiranjem u drugoj.

"Činjenica je da pojedine kriminalne grupe imaju zaštitu određenih mentora ali ako saradnja policije funkcioniše kako treba onda ta zaštita na neki nacin pada. A činjenica je da pravog organizovanog kriminala nema bez sprege sa vlašću, sa politikom", rekao je Veljović.

Najvažniji faktor integracije balkanskih mafijaša je droga.

Upravo tom problemu je bila posvećena prošlonedeljna konferencija ministara unutrašnjih poslova zemalja bivše Jugoslavije.

Sudeći po izjavama ministara mafija ima mnogo razloga za zabrinutost jer nijedna država nije spremna da žrtvuje svoju evropsku budućnost zbog postojanja organizovanog kriminala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.