Referentna kamata ostaje na 8,5 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referentna kamata ostaje na 8,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na 8,5 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor je odlučio je da referentnu kamatu zadrži na sadašnjem nivou imajući u vidu očekivano iscrpljivanje dezinflatornog efekata niskih cena hrane i rizike koji bi mogli nepovoljno da utiču na ekonomska kretanja u Srbiji.

Pri donošenju te odluke, centralna banka je, ističe se, pre svega imala u vidu da su i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prisutne neizvesnosti iz međunarodnog okruženja koje mogu da se negativno odraze na premiju rizika zemlje, kao i međunarodne tokove kapitala.

Prema NBS, rizici daljeg zaoštravanja geopolitičkih tenzija vezani su i za odlaganje ili usporavanje započetog ekonomskog oporavka zone evra.

"Izvršni odbor očekuje da dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u narednom periodu može doprineti ublažavanju eksternih rizika", ističe se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da se međugodišnja inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i NBS očekuju da se do kraja godine vrati u granice cilja.

"Ovakvom kretanju doprineli su niski inflatorni pritisci, pre svega kao rezultat niske agregatne tražnje i još uvek prisutnog dezinflatornog uticaja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativne stabilnosti kursa dinara i inflacionih očekivanja", navodi se u saopštenju centralne banke.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor NBS je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 13. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Referentna kamata ostaje na 8,5 odsto

Izvor: GdeInvestirati.com, 07.Avg.2014

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na 8,5 odsto. Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.