NBS: Referentna kamata ostaje 8,5%

Izvor: B92, 07.Avg.2014, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamata ostaje 8,5%

Beograd -- Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Izvršni odbor je tu odluku doneo jer se očekuje iscrpljivanje efekata niskih cena hrane, a dodatno zbog rizika koji bi u narednom periodu mogli nepovoljno da utiču na ekonomska kretanja u Srbiji.

Međugodišnja inflacija kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i očekujemo da se do kraja godine vrati u granice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilja.

"Ovakvom kretanju doprineli su niski inflatorni pritisci, pre svega kao rezultat niske agregatne tražnje i još uvek prisutnog dezinflatornog uticaja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativne stabilnosti kursa dinara i inflacionih očekivanja", navodi se u saopštenju.

Pri donošenju odluke, kako se dodaje, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, koje mogu da se negativno odraze na premiju rizika zemlje, kao i medjunarodne tokove kapitala. Rizici daljeg zaoštravanja geopolitickih tenzija u vezi su i sa odlaganjem ili usporavanjem početog ekonomskog oporavka zone evra.

Izvršni odbor očekuje da dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u narednom periodu može doprineti ublažavanju spoljnih rizika.

Izvršni odbor NBS je danas usvojio i avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 13. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. septembra 2014.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referentna kamata ostaje na 8,5 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2014

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na 8,5 odsto...Kako se navodi u saopštenju, Izvršni odbor je odlučio je da referentnu kamatu zadrži na sadašnjem nivou imajući u vidu očekivano iscrpljivanje dezinflatornog efekata niskih cena hrane...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8,5 odsto

Izvor: B&F Online, 08.Avg.2014, 11:58

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto, saopštila je NBS.   Međugodišnja inflacija kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i očekujemo da se do kraja godine vrati u granice...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.