Reditelj Dejan Mijač otvorio 47. Bitef

Izvor: Blic, 22.Sep.2013, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reditelj Dejan Mijač otvorio 47. Bitef

Pozorište je vedrina. BITEF nas uči optimizmu i kako se istrajava, rekao je proslavljeni reditelj Dejan Mijač večeras u Pozorištu na Terazijama otvarajući 47. BITEF a praćen gromkim aplauzom.

- Evo nas 47. put zajedno. Slogan BITEFA “Teško je biti” liči na početak leleka, zapomaganja... Ali to nije u prirodi BITEF-a, ni pozorišta, jer, pozorište je mirna vedrina. A to teško je biti takođe nadahnuje mogućnošću izlaza. Mi ćemo narednih dana gledati razne predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u njima slike raznih teškoća, kako je teško biti, na kraju festivala i rumunsku predstavu “Teško je biti Bog”. Ako je njemu teško, šta je ostalo za nas smrtnike, nego da nam ništa ne bude teško. Neću da pričam kako je nama ovde teško i kako nema naznake da će biti lako. Ali BITEF traje, iako indikatori pokazuju kao da ga nema. Sizifovski dokazuje kako se to radi, kako istrajava i uči optimizmu. Podržimo BITEF i uživajmo u tome što jesmo, a ovim proglašavam BITEF otvoren na mnogaja ljeta - rekao je Mijač.

Zatim je usledila nemačka predstava “Before your very eyes”, u kojoj sedmoro dečaka i devojčica na nesvakidašnji način govori o odrastanju, čežnji, izneverenim očekivanjima.

Gledoce je pozdravila i direktorka Bitefa Jelena Kajgo, najavljujući da će do 1. oktobra u Beogradu i Novom Sadu u takmičarskoj selekciji biti izvedeno 12 stranih i domaćih predstava, u selekciji Jovana Chirilova i Anje Suše.

Reditelj Nikita Milivojević je BITEF opisao kao festival koji otvara nove prostore, pomera stvari, dotiče svakog čoveka.

Do 1. oktobra u Beogradu i Novom Sadu u takmičarskoj selekciji biće izvedeno još 11 predstava - iz Mađarske, Češke, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće međunarodni žiri čiji je predsednik dramaturg iz Nemačke Kristijan Holchauner.

Festival se održava pod sloganom "Teško je biti", ali će i ovoga puta imati tradicionalne prateće programe - Bitef polifonija, Bitef na filmu i druge.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.