Redak snimak: Ruski projektil Invar-M T-90M razneo Bredli IFV na skoro 5 kilometara VIDEO

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 23:19

Redak snimak: Ruski projektil Invar-M T-90M razneo Bredli IFV na skoro 5 kilometara VIDEO

Video koji kruži društvenim mrežama sugeriše da ruski tenk T-90M uspešno gađa IFV Bredli koji je isporučila Amerika sa udaljenosti od 4.815 metara.

Incident se navodno dogodio u Ukrajini, ali imajte na umu da video ne potvrđuje autentičnost tvrdnje koju je izneo Tviter nalog koji ga je prvi objavio.

Informacije ukazuju na to da ruski tenk ispaljuje raketu 9M119M1 Invar-M, varijantu koja je u skladu sa sovjetskim 9M119 Svir i 9M119M Refleks.

U detalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ovim projektilima ćemo se pozabaviti kasnije u tekstu. Intrigantno je da je, prema tehničkim specifikacijama rakete Invar-M, koje dele ruski izvori, navedena udaljenost, kako navodi korisnik Tvitera, tehnički izvodljiva.

Zanimljivo je da sistem za kontrolu vatre ukazuje na udaljenost od 4.815 metara. Osim toga, primetan je snimak detonacije projektila na toj udaljenosti, što dovodi do vidljive eksplozije ili uništenja neke vrste.

Potvrda tačnog tipa borbenog vozila, kao što je IFV Bredli, u ovom slučaju nije moguća.

Zapamtite, kvalitet videa nije najbolji i ne dozvoljava jasnu identifikaciju, tako da ne možemo u potpunosti odbaciti tvrdnje korisnika Tvitera.

Poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, 9M119 Svir i 9M119M Refleks su protivtenkovske rakete koje koriste navođenje laserskim snopom. Iako dele sličnosti u svom dizajnu i nameni, njihov domet i odgovarajuće platforme za lansiranje se razlikuju. Napravljene za tenkovsko i protivtenkovsko naoružanje glatkih cevi od 125 mm [2A45, 2A46 i 2A46M], ove rakete se takođe nazivaju AT-11 Sniper u NATO govoru. Nazivi "Svir” i "Refleks” inspirisani su rekom Svir, odnosno terminom "refleks”. Ove rakete su preuzele ili su ugrađene u sistem 9K112 Kobra u nekoliko regiona.

Raketa Refleks se koristi u tenkovima kao što su T-90, srpski M-84AS i pojedini modeli T-80 i T-84. Naime, Narodna Republika Kina je postavila sopstvenu proizvodnu liniju za ovu raketu, povezujući je sa svojim tenkovima Tip 98.

Indijsko ministarstvo odbrane je nedavno formulisalo sporazum sa Bharat Dinamics Limited [BDL], entitetom javnog sektora u okviru Odeljenja za odbrambenu proizvodnju. Ovaj ugovor potvrđuje nabavku Invar protivtenkovskih vođenih projektila za indijsku vojsku. BDL proizvodi ove rakete u okviru tehničke saradnje sa Rosoboroneksportom, a mogu se lansirati i iz protivtenkovskog topa 2A45 Sprut-B.

Invar 9M119M i Invar 9M119M1 [Invar-M] su jedinstveni po svojoj funkcionalnosti. Lansirani kao obična granata iz topa kalibra 125 mm, funkcionišu slično kao vođena raketa. Ove kompaktne rakete su dugačke 690 mm [27,1 inča] i teže samo 17,2 kg [37,8 funti]. Opremljeni su iskačućim perajima, raspona obima od 250 mm, što im pomaže da ih vode do svojih ciljeva. Navođenje kontroliše tenkovski topnik, koristeći mehanizam za jahanje laserskog snopa.

Rakete Invar su moćne na velikom dometu. Putujući brzinom od 350 metara u sekundi, oni mogu preći maksimalnu udaljenost od 5.000 metara [to je maksimalno vreme leta od 17,69 sekundi]. Ovaj ekspanzivni domet omogućava tenku da efikasno gađa ciljeve koji su dvostruko udaljeniji od onih koji se mogu postići tradicionalnim granatama od 125 mm.

Povećavajući njihovu efikasnost, rakete Invar imaju tandem bojevu glavu, sposobnu da probije do 900 mm [35,4 inča] oklopa. Raketa 9M119M "Invar“ predstavljena je 1992. godine, a njen pandan, 9M119M1 "Invar-M“, lansirana je u drugoj polovini 1990-ih. Varijante 9M119F i 9M119F1 su vođene visokoeksplozivne rakete, dizajnirane posebno za ciljanje neprijateljskog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.