Rebalans budžeta polovinom septembra

Izvor: RTS, 24.Jun.2014, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans budžeta polovinom septembra

Ministar finansija Lazar Krstić za septembar najavljuje rebalans budžeta, a do kraja godine i aranžman sa MMF-om. Potpredsednica Vlade Kori Udovički najavljuje racionalizaciju broja zaposlenih u javnoj upravi. Ministar Dušan Vujović očekuje skoro usvajanje novog zakona o privatizaciji, kako bi se izbavila preduzeća koja su zaglavljena u "limbu".

Rebalans budžeta Srbije za 2014. godinu trebalo bi da bude usvojen do sredine septembra, a do kraja godine i sklopljen aranžman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Međunarodnim monetarnim fondom, najavio je ministar finansija Lazar Krstić na Ekonomskom samitu Srbije.

Krstić je rekao da se za početak izrade rebalansa budžeta čeka procena uticaja štete od poplava na finansije i ekonomiju Srbije.

"Očekujemo da će procena biti završena do kraja jula, tako da će se tokom avgusta i sredinom septembra raditi na rebalansu budžeta", rekao je Krstić.

Prema rečima ministra, šteta od poplava je ogromna, a veliki uticaj na budžet imaće šteta ne elektroeenergetskom sistemu, posebno potapanje kopova u Kolubari, zbog čega Srbija sada uvozi struju umesto da je izvozi.

Krstić je rekao da će se paralelno sa izradom budžeta nastaviti pregovori sa MMF-om i da je cilj da se na jesen, odnosno do kraja godine sklopi trogodišnji stend baj aranžman sa Fondom.

Preliminarana ocena Ministarstva finansija je da će rast bruto dromaćeg proizvoda u 2014. biti između nula i minus 0,5 odsto, odnosno da će Srbija zabeležiti pad BDP.

"Energična fiskalna konsolidacija i disciplina su preduslovi za bilo kakav privredni rast u budućnosti," rekao je Krstić i naglasio da vlada neće odustati od svojih osnovnih ciljeva.

To su, kako je naveo, stabilnost makrofinansijskog okvira, reforma javnog sektora i reforma privrednog ambijenta kroz stvaranje boljih uslova za povećanje privrednog rasta i zaposlenosti.

Najavio da bi u narednih deset dana u parlamentu trebalo da se nađu zakoni o reformi penzijskog sistema i zakon o radu, kojima se poboljšava poslovni ambijent u Srbiji.

Srpska privreda na prekretnici 

Obraćajući se učesnicima 14. Ekonomskog samita, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički je rekla da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne 2015. godine.

"Budžet za 2015. godinu mora da održava isplaniranu racionalizaciju u javnoj upravi", istakla je Udovički na Ekonomskom samitu Srbije.

Udovički nije želela da kaže koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru, ali je navela da je sigurno da u državnoj upravi radi oko 28.000 ljudi, dok je u javnom sektoru zaposleno oko 760.000.

"To je previše i broj zaposlenih se mora smanjiti", rekla je Udovički.

Navela da se priprema i manji paket zakona koji će pratiti Zakon o radu, a da će na jesen biti napravljen veći paket u kojem će biti i sistem zapošljavanja i nagrađivanja javnih službenika.

"To nije uravnilovka, već je za iste poslove biti iste plate, a za visoko stručne poslove, sistem nagrađivanja će određivati resori", rekla je ministarka.

Istakla je da je srpska privreda sada na "istinskoj prekretnici" i naglasila da je naša privreda "sama svoj neprijatelj".

Udovički je navela da osim nedostatka investicija, postoje i problemi sa politikom planiranja, regulativom i administracijom.

Ocenila je da ti problemi moraju da se reše i da je možda najveći problem to što ne postoji dovoljna koordinacija između državnih organa, "ne zbog političke volje, već zbog nepostojanja mehanizma".

Udovički je podsetila da je zadatak njenog Ministarstva, ali i Sekretarijata za javne politike koji je u njegovoj nadležnosti, da se obezbedi ta koordinacija.

"Bitno je da se napravi srednjoročni plan investicija, što će značajno podići predvidivost i stabilnost poslovnog okruženja", rekla je ministarka.

Okončanje "limba" privatizacije 

Ministar privrede Dušan Vujović očekuje da će se tokom jula u skupštinskoj proceduri naći nacrt novog zakona o privatizaciji koji će omogućiti da se na efikasan i fer način, pod tržišnim uslovima okonča privatizacija 600 preduzeća koja se nalaze u "limbu"- ni tamo ni ovamo.

Vujović je, drugog dana 14. Ekonomskog samita, podsetio da je po starom zakonu o privatizaciji, koji je donet 2001. godine privatizovano nešto manje od 2.300 preduzeća i dodao da se trenutno u statusu restrukturiranja nalazi 161 preduzeće.

Ministar je najavio da će javna rasprava o tekstu novog zakona o privatizaciji početi sutra u četiri grada u Srbiji - Kragujevac, Niš, Novi Sad i Beograd i trajaće 20 dana.

Vujović je napomenuo da će usvajanje tog zakona omogućiti i konačni završetak privatizacije društvenog kapitala do 31. decembra 2016. godine.

Ministar je ukazao i da novi zakon neće pokušavati da unapred nametne metode privatizacije, kao što je to bio slučaj sa starim zakonom, već će se naknadno određivati šta je najbolji model.

Vujović je dodao da će u javnu raspravu, istovremeno sa zakonom o privatizaciji, ući i Nacrt izmena i dopuna zakona o stečaju.

Istakao je da će novi zakon o stečaju povećati transparentnost i sprečiti zloupotrebe, otkloniti probleme u praksi i povećati prava poverilaca.

Vujović je najavio i usvajanje novog zakona o javnim preduzećima čiji je cilj efikasna upotreba državnih resursa, ostvarivanje dobiti, kontrola i profesionalno upravljanje.

Očekuje nas i usvajanje novog zakona o podsticajima, a kao jednu od novina Vujović je naveo da će za davanje podsticaja investitorima morati da bude postignut konsenzus pet ministara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija rekorder po budžetskom deficitu

Izvor: Politika, 25.Jun.2014, 11:21

Dok MMF i Fiskalni savet preporučuju smanjivanje plata, penzija i subvencija, drugi smatraju da je rešenje u povećanju prihoda..Srbija bi ove godine mogla da ima najveći budžetski deficit od završetka hiperinflacije 1993, ocenjuju domaći ekonomski stručnjaci. Iako je vlada projektovala da će...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.