Reakcije stranaka na dešavanja u Španiji

Izvor: RTS, 03.Okt.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije stranaka na dešavanja u Španiji

Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme poručila je, povodom zabranjenog referenduma u Kataloniji, da je Španija za Srbiju prijateljska zemlja i da njegova stranka podržava jedinstvenu Španiju, ali pre svega jedinstvenu Srbiju – sa dve autonomne pokrajine, Vojvodinom i Kosovom i Metohijom. Oglasio se i DSS koji traži od Brisela da objasni izjavu portparola Evropske komisije da je "kada je priznanje Kosova u pitanju, to bio vrlo specifičan kontekst". SPS pita da li postoje dvostruki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << standardi u primeni međunarodnog prava.
Jedinstvena Srbija u saopštenju dostavljenom medijima podseća španske prijatelje i celu svetsku javnost, da je upravo Španac, Havijer Solana, bio na čelu NATO-a, kada je ta vojna alijansa 1999. godine, nelegalno, bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bombardovala Srbiju, pobila ljude, uništila zemlju, bacala kasetne bombe i na kraju otela Srbiji Kosovo i Metohiju.
"Jedinstvena Srbija poziva Havijera Solanu da objasni svom narodu šta je tada uradio i neka uporedi Kataloniju i Kosovo i Metohiju i Ustav Španije i Ustav Srbije" , izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.
Marković je pozvao sve da razmisle o ovome, da ne bi došlo u nekim državama do onoga do čega je došlo u Srbiji, jer nije Katalonija jedini deo neke evropske zemlje koji teži ka nezavisnošću, a pravila moraju biti ista za sve, i za Srbiju i za Španiju.
"Jedinstvena Srbija podržava stav Evropske komisije da je referendum u Kataloniji nelegalan jer je suprotan Ustavu Španije i pozivamo Evropsku komisiju da poštuje Ustav Srbije, jer je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, ne samo suprotna Ustavu Srbije, već i jedinom važećem međunarodnom dokumentu kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", naveo je Marković.
"Stav Jedinstvene Srbije o poštovanju međunarodnog prava nije samo zbog Španije, već zbog svih država koje bi se mogle naći u sličnoj situaciji", zaključio je lider jedinsvene Srbije.
"Brisel da objasni neobjašnjivo"
Demokratska stranka Srbije smatra da je briselska administracija dužna je da objasni neobjašnjivo: izjavu portparola Evropske komisije da je "kada je priznanje Kosova u pitanju, to bio vrlo specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima".
Dešavanja u Španiji i najave katalonskih vlasti da će da jednostrano proglase nezavisnost ove španske autonomne pokrajine, dokazuje opravdanost tvrdnje Srbije da će kršenje međunarodnog prava u slučaju Kosova i Metohije predstavljati presedan i podsticaj separatističkim težnjama širom sveta, smatra ta stranka.
"Uvođenjem prakse mešanja u unutrašnja pitanja pojedinih država i dvostrukih merila u međunarodne odnose, SAD i Evropska unija otvorili su Pandorinu kutiju sa dalekosežnim posledicama", navodi se u saopštenju i dodaje da ostaje da se pokaže da li će i kada na red doći Baskija, Korzika, Škotska, Južni Tirol, Veneto ili Farska ostrva.
"Katalonskim secesionistima bi svakako bilo od koristi da im Evropska unija navede kakve poteze treba da povuku da bi kontekst njihovog proglašenja nezavisnosti i priznavanja bio uporediv sa kosovskim: da li je to oružana pobuna, ubistva, paljevine, progon stanovništva, otvaranje puta droge", navodi DSS.
"Šta nas štiti ako nema međunarodnog prava?" 
Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević kaže da Srbija zaslužuje odgovor na pitanje da li postoje dvostruki standardi u primeni međunarodnog prava.
Milićević je, komentarišući stav Evropske komisije o Kataloniji i Kosovu, rekao da je potreban odgovor da li jedno međunarodno pravo važi za članice Evropske unije, a neko drugo za ostale zemlje.
"Ako se ne poštuje međunarodno pravo i nemamo međunarodno pravo, šta je to što bi nas štitilo u konkretnim slučajevima i situacijama", upitao je Milićević u parlamentu.
On je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i ukazao da je ta zemlja veliki prijatelj Srbije.
Milićević je rekao da je ponašanje pojedinih političara iz Srbije, koji su otišli u Kataloniju, neodgovorno i nedopustivo.
"Ne sećamo da su se tako ponašali kada se sprovodio referendum u Republici Srpskoj. Ne želimo da verujemo da u poređenju Katalonije i Vojvodine postoje neke skrivene namere. Ukoliko postoje, naša poruka je jasna – Srbija će ostati jaka, stabilna i jedinstvena", rekao je Milićević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DSS: Dvostruka merila EU i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2017

Dešavanja u Španiji i najave katalonskih vlasti da će da jednostrano proglase nezavisnost ove španske autonomne pokrajine, dokazuje opravdanost tvrdnje Srbije da će kršenje međunarodnog prava u slučaju Kosova i Metohije predstavljati presedan i podsticaj separatističkim težnjama širom sveta,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.